Betonvloer Woonkamer – Informatie & Kosten

Op zoek naar een nieuwe vloer voor je woonkamer? Denk dan eens aan een betonvloer. Een betonvloer geeft je woonkamer een industrieel karakter en is bovendien praktisch. Een betonvloer woonkamer voelt prettig aan, kan tegen een stootje en is geschikt voor vloerverwarming.

Wil je weten welke mogelijkheden woonbeton allemaal heeft? Lees dan zeker verder in deze gids.

Verschillende typen betonvloer woonkamer

Er zijn verschillende typen betonvloer die je in je woonkamer kunt laten leggen. Onderling verschillen ze qua eigenschappen en uitstraling. We lichten hier de meest gekozen betonvloeren voor de woonkamer toe.

Massieve betonvloer woonkamer

Dit is een betonvloer van minimaal 7 centimeter dik die op elke ondergrond gestort kan worden. Massief beton kan op verschillende manieren worden afgewerkt, zodat je een strakke en moderne vloer krijgt die bij jouw smaak past.

Marmerbeton of terrazzobeton

Om marmerbeton te maken, worden voor het storten marmergranulaten toegevoegd aan de massieve betonvloer woonkamer. Na het drogen wordt het marmerbeton geschuurd of gepolijst. Zo ontstaat een vloer die eruitziet als granito. Perfect voor een jarendertigwoning of als je je interieur een bijzondere look wilt geven.

Printbeton of gestempeld beton

Printbeton is beton met de look van hout, klinkers of natuursteen in allerlei kleuren. Je kunt zelfs je eigen print ontwerpen. Gestempeld beton is de perfecte oplossing als je op zoek bent naar een onderhoudsarme betonvloer woonkamer met de uitstraling van een stenen of houten vloer.

Gevlinderd beton

Beton dat net is gestort, voelt en oogt nog ruw. Door het beton te vlinderen (polijsten) ontstaat een gladde, strakke vloer. Door het vlinderen krijgt de betonvloer woonkamer een dicht, glad oppervlak en de typische wolkachtige uitstraling. Deze vloer kan nog worden voorzien van een extra beschermlaag.

Betonvloer in moderne woonkamer

Gietvloer met betonlook

Naast een massieve betonvloer woonkamer, kun je ook kiezen voor een dunne gietvloer met betonlook. Het is een waterdichte vloer die bestaat uit kunststof in plaats van echt beton. Een gietvloer kun je goed combineren met vloerverwarming en is dus geschikt voor je woonkamer.

Cementgebonden gietvloer of woonbeton

Woonbeton is een 3 tot 4 millimeter dikke, cementgebonden gietvloer die op elke ondergrond kan worden aangebracht. De vloer heeft het uiterlijk van beton en past perfect in een industrieel of modern interieur. Woonbeton kan naadloos over een bestaande (tegel)vloer worden aangebracht.

PU-vloer met betonlook

Een andere naadloze gietvloer is de PU-vloer met betonlook. Het is een sterke en onderhoudsvriendelijke gietvloer op basis van polyurethaan. Je kunt deze vloer met een betonlook laten uitvoeren door 2 grijstinten te mengen.

Betonstuc

Een ander alternatief voor een betonvloer is betonstuc. Dit is waterdicht pleisterwerk op basis van cement. Een betonstuc vloer wordt vaak toegepast in natte ruimtes, voor het bekleden van wanden en vloeren in badkamers en keukens. Met een open keuken kun je de vloer vanuit je woonkamer bijvoorbeeld mooi en naadloos door laten lopen naar je keuken.

Wat is het verschil tussen een gietvloer en betonvloer?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen gietvloeren en betonvloeren. Een gietvloer bestaat uit meerdere verschillende lagen, maar is doorgaans slechts 2 tot 5 millimeter dik. Een gietvloer is veel dunner dan een betonnen vloer die minstens 7 centimeter dik is. Er zijn nog een aantal andere verschillen, die we hieronder verder toelichten.

Prijs

Een betonvloer wordt vaak als ondervloer gebruikt, bijvoorbeeld voor het leggen van vinyl of een pvc-vloer. De prijs per vierkante meter is dan ook lager dan voor een gietvloer. Een betonvloer woonkamer kost gemiddeld € 40 per m² en een gietvloer kost gemiddeld € 70 per m².

Vochtwerend

Een betonvloer neemt makkelijk vocht op, waardoor er snel vlekken kunnen ontstaan. De vloer is hierdoor niet geschikt voor de keuken. Een gietvloer is vochtwerend en makkelijk schoon te maken en daardoor juist zeer geschikt voor een keuken of zelfs badkamer.

Kleuren

Een betonnen vloer is standaard grijs. Door het toevoegen van een pigment kan de vloer gekleurd worden, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Een gietvloer kan in alle kleuren worden aangebracht met een betonlook als een van de vele mogelijkheden.

Gietvloer badkamer

Voordelen betonvloer

1. Onderhoudsvriendelijk

Betonvloeren zijn naadloze vloeren met een strakke look. Er zijn geen naden waar vuil tussen blijft liggen en dat maakt deze vloeren zeer onderhoudsvriendelijk.

2. Combinatie met vloerverwarming

Een betonvloer woonkamer en vloerverwarming gaan goed samen. Het is comfortabel en je hebt geen radiatoren meer nodig. Je mag de vloerverwarming echter pas inschakelen als het beton echt helemaal droog is, anders kan de vloer scheuren.

3. Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Een betonvloer kan met pigmenten gekleurd worden in de gewenste kleur. Je bepaalt dus zelf hoe je nieuwe vloer eruitziet. Wil je liever geen naadloze afwerking? Laat de vloer dan slijpen om de look van betontegels te krijgen.

4. Slijtvast

Betonvloeren zijn erg slijtvast en hebben een lange levensduur. Er kan veel op de vloer gelopen worden zonder dat dat effect heeft op de kwaliteit van de vloer.

Nadelen betonvloer

1. Grote opbouwhoogte

Een betonvloer kun je gebruiken voor renovatie of nieuwbouw. Een betonvloer moet minimaal 7 centimeter dik gestort worden en dat levert vooral bij renovaties soms problemen op, omdat er te weinig ruimte is. Met een combinatie van vloerverwarming, isolatie en een betonvloer kan de vloer zelfs 18 tot 20 cm hoog worden.

2. Vlekgevoeligheid

Op betonvloeren ontstaan makkelijk vlekken. Vooral met een open keuken kan dit een nadeel zijn, omdat er vetvlekken op de vloer kunnen ontstaan. Je kunt de vloer beschermen met een extra coating, maar houd dan rekening met een meerprijs.

3. Scheuren

Door temperatuurschommelingen en een wisselende vochtigheid kan een betonvloer woonkamer licht gaan scheuren. In combinatie met vloerverwarming is het risico op scheurtjes of het opbollen van het vloeroppervlak groter. Een dikkere vloer kan dit probleem verhelpen.

Betonvloer woonkamer

Kleur van de betonvloer

Een betonvloer woonkamer is standaard grijs. Vind je dat saai en wil je liever een andere kleur, dan kan dat ook. Een betonvloer is namelijk leverbaar in alle denkbare kleuren. Het is zelfs mogelijk om twee of meerdere kleuren te combineren. Zo past je vloer perfect bij je nieuwe interieur.

Kleurpigmenten

Beton wordt gekleurd met kleurpigmenten. In plaats van grijs Portlandcement wordt er dan wit cement gebruikt. Daar worden de kleurpigmenten aan toegevoegd zodat een unieke betonkleur ontstaat. Het beton wordt daarna gestort.

Betonvloer met vloerverwarming

Beton houdt warmte van de verwarming en de zon goed vast en geeft het weer langzaam af. Het is daarom een perfecte geleider voor vloerverwarming.

Je hoeft minder te stoken voor een warme woonkamer. Het is goed voor het milieu en je verlaagt de energiekosten. Er zit wel verschil in efficiëntie tussen verschillende vloertypen.

Een zandcement dekvloer gaat het minst efficiënt om met de warmte. Het energiezuinige gevlinderde woonbeton is het meest efficiënt. De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming ligt hier tussen de 20 °C en 30 °C.

Onderhoud betonvloer woonkamer

Een betonvloer is zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft de vloer maar één keer per week schoon te maken. Je kunt de vloer simpelweg stofzuigen met een parketborstel en daarna dweilen met koud water en een neutraal schoonmaakmiddel. Laat de betonvloer coaten of impregneren zodat vlekken niet zo makkelijk in de vloer kunnen trekken.

Wat kost een betonvloer woonkamer?

De prijs van een betonvloer woonkamer is o.a. afhankelijk van:

  • De vorm van de ruimte;
  • De staat van de ondervloer;
  • Wel of geen vloerverwarming;
  • De oppervlakte van de vloer;
  • De afwerking van de vloer.

Wil je een gepolierde betonvloer laten plaatsen? Hou dan rekening met een prijs vanaf € 40 euro per m².

Betonvloer woonkamer laten leggen

Wil je ook zo’n mooie betonnen vloer in je woonkamer? Bij Certo hebben we ruim 40 jaar ervaring met het leggen van honderden verschillende soorten vloeren.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een betonvloer? Neem contact met ons op voor telefonisch advies, kom langs in onze showroom of vraag geheel vrijblijvende een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Een nieuwe betonvloer laten leggen in je woonkamer?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken