Geluidsisolatie voor de vloer in je appartement – Een stille vloer

Met geluidsisolatie voor de vloer in je appartement verminder je de geluidshinder voor de mensen die om je heen wonen. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat je voldoet aan de normen voor contactgeluidsisolatie. Bovendien wordt je eigen appartement er stiller van, wat zorgt voor extra woonplezier.

Ga je naar een appartement verhuizen of wil je een nieuwe vloer leggen in het appartement waar je nu woont? Lees dan verder om te ontdekken aan welke geluidsnormen je moet voldoen en welke vloeren geschikt zijn.

De 10 dB regel

De Nederlandse Stichting Geluidshinder, ook wel bekend als NSG, houdt zich bezig met allerlei zaken rondom geluidshinder. Voor appartementen heeft de NSG aangegeven dat vloerbedekking de contactgeluidisolatie van betonvloeren met 10 dB moet verbeteren om geluidshinder te verminderen. Deze eis geldt nu algemeen.

Veel VvE’s nemen in hun reglementen ook voorschriften op over de afwerking van de vloer om hinder door contactgeluid te voorkomen. De 10 dB geluidsreductie van de NSG wordt hierbij vaak als uitgangspunt gebruikt. De VvE van appartementencomplexen kunnen ook andere regels stellen, waarbij de geluidsreductie 12 dB of zelfs 15 dB moet zijn. Wat voor jouw appartement geldt, kun je nalezen in de reglementen van de VvE.

Geluidsisolatie appartement met zwevende dekvloer

Als je een nieuwe vloer voor je appartement nodig hebt, dan moet deze voldoen aan de eisen voor geluidsreductie. Het is dan goed om te weten dat een zwevende dekvloer beter is om geluidsoverlast te voorkomen. Dat komt doordat er onder een zwevende dekvloer een verende en isolerende laag aangebracht kan worden van bijvoorbeeld steenwol. Deze laag zorgt voor geluids- en warmte-isolatie.

Bij een vloer die verlijmd wordt, is het niet mogelijk om deze laag aan te brengen. Daardoor is de geluidsisolatie minder goed.

Geluidsisolerende ondervloer in appartement

De ondervloer

Bij vloerbedekking speelt de ondervloer een grote rol voor geluidsisolatie. Niet iedere ondervloer isoleert op dezelfde manier. Hieronder staan verschillende soorten ondervloeren en de mate waarin ze bijdragen aan geluidsisolatie.

Ondervloer voor laminaat

Wil je laminaat of lamelparket in de woonkamer van je appartement leggen, dan is het belangrijk dat de ondervloer een egaliserende werking heeft. Daarnaast zorgt de ondervloer voor warmte- en geluidsisolatie zodat je kunt voldoen aan de geluidsnormen.

Ondervloer vinyl

Vinyl heeft van zichzelf al geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen. De meeste vinylsoorten dempen minstens 10 dB aan geluid. Je hebt dan alleen nog maar stevige, vlakke ondervloerplaten nodig.

Ondervloer voor een stenen vloer

Op harde vloerbedekkingen zoals tegel- en natuurstenen vloeren zijn contactgeluiden erg goed hoorbaar. Er bestaan speciale geluidsisolerende ondervloeren, zodat je toch een tegelvloer in je woonkamer kunt leggen. Deze ondervloeren isoleren niet alleen het contactgeluid naar de buren, maar zorgen dat je eigen woning ook stiller wordt.

Gietvloer

Overweeg je een gietvloer voor je keuken en woonkamer? Gietvloeren met polyurethaanhars i.p.v. epoxyhars voldoen aan de geluidsnorm van 10 dB. Polyurethaanhars is elastisch en daardoor geluiddempend. Bovendien kun je deze gietvloer over een bestaande tegel- of houtvloer heen leggen, wat extra goed is voor de geluidsisolatie.

Geluidsisolatie vloer appartement met ondervloer

Type vloer

Het type vloer speelt ook een grote rol. Dat komt door het materiaal waarvan de vloer is gemaakt. Zo is de geluidsisolatie van een pvc-vloer beter dan de geluidsisolatie van een houten vloer. Door te kiezen voor een vloer die van zichzelf al geluidsabsorberend is, verminder je de geluidshinder al flink.

Massa verhogen

De beste manier voor geluidsreductie is het vergroten van de massa tussen het plafond van je onderburen en de vloer in je woning. Dit is wel een ingrijpende verbouwing, omdat de hele vloer wordt opgehoogd. Zo ontstaat meer ruimte onder je vloer. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal, dat zorgt voor de extra massa.

Geluidsisolatie vloer appartement met Certo

Certo kan helpen met het isoleren van de vloer. Of het nu gaat om een bestaande vloer of een nieuwe vloer. Daarbij werken we met ons eigen personeel dat ruim 40 jaar ervaring heeft met de installatie van vloeren. Je krijgt bovendien volledige garantie op de volledige vloer.

Je vloer laten isoleren? Neem contact op of vraag nu gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Je vloer laten isoleren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken