Vloer woonkamer – 7 beste opties

Het kiezen van een nieuwe vloer voor je woonkamer is geen makkelijke klus. Het gaat om een groot vloeroppervlak en veel mensen onderschatten de invloed die de kleur en het materiaal van de vloer woonkamer heeft op het interieur.

De vloer moet voldoen aan hoge eisen, want de woonkamervloer wordt doorgaans het intensiefst gebruikt. Om je op weg te helpen met je keuze geven we hier de 7 beste opties voor een vloer in de woonkamer.

De vloer als middelpunt van de woonkamer

Wordt je nieuwbouwhuis binnenkort opgeleverd of ga je thuis verbouwen? Begin dan met het uitzoeken van een nieuwe vloer. De vloer is namelijk het middelpunt van je woonkamer. Samen met de muren en de raamdecoratie vormt de vloer de basis van je interieur. Met een goede basis ontstaat er vanzelf een schitterend interieur.

Je kunt de rest van je interieur afstemmen op de vloer. Denk bijvoorbeeld aan het uitzoeken van gordijnen of het kiezen van de juiste kleur bank. Heb je een woonkamer met open keuken? Houd er dan rekening mee dat de vloer waterbestendig is. Begin dus eerst met de keuze van je vloer.

Landelijke vloer woonkamer

Kenmerken van een goede vloer voor de woonkamer

De vloer in je woonkamer wordt intensief gebruikt en moet dus goed tegen een stootje kunnen. Heb je kleine kinderen die regelmatig lekker op de vloer spelen? Let dan extra goed op de krasvastheid van de vloer en op eventuele geluiddempende eigenschappen. Verder is het belangrijk dat je de vloer makkelijk kunt schoonmaken met een stofzuiger en een dweil.

Ligt er vloerverwarming in je huis? Dan moet de vloer in de woonkamer daar geschikt voor zijn om de warmte makkelijk door te laten. Het zorgt voor extra wooncomfort en een lagere energierekening.

Let ook altijd op de waterbestendigheid van de vloer, zeker als je een open keuken hebt. En omdat het oog ook wat wil, is het een groot voordeel als de vloer verkrijgbaar is in verschillende kleuren en dessins.

De beste woonkamervloeren

Er worden heel wat eisen aan een woonkamervloer gesteld. Niet alle vloeren zijn even geschikt om in een woonkamer te leggen. We zetten hier de zeven beste opties op een rij.

1. Laminaat

Laminaat is een onderhoudsvriendelijke vloer die de uitstraling heeft van een echte houten vloer. Laminaat heeft een kunststof toplaag die bestand is tegen vuil, stof en licht. De vloer is dus makkelijk schoon te maken en verkleurt niet snel.

Laminaat is bovendien heel betaalbaar en leverbaar in vele kleuren en dessins. Er zijn speciale laminaatsoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming. Laminaat kan niet goed tegen grote hoeveelheden vocht en is daardoor minder geschikt voor een open keuken.

2. Pvc

Pvc is razend populair en dat is niet voor niets. Het is een vloer die bijna onverwoestbaar is en dus erg lang meegaat. De vloer is kras- en vochtbestendig en dus ook geschikt voor een woonkamer met open keuken.

De vloer combineert erg goed met vloerverwarming, is geluiddempend en voelt zacht aan als je er overheen loopt. Pvc is daarbij in veel kleuren verkrijgbaar en met pvc-stroken en tegels kun je mooie patronen in de vloer laten leggen, zoals een Hongaarse punt.

Een pvc-vloer is dus zeer geschikt voor de woonkamer, al kent de vloer toch een paar minpunten. Zo is deze vloer duurder dan laminaat en is er altijd een stabiele, vlakke ondervloer nodig.

3. Vinyl

Vinyl is ook zeer geschikt voor de woonkamer. Vinyl is betaalbaar, voelt heerlijk zacht aan en combineert goed met vloerverwarming. Net als pvc heeft ook vinyl uitstekende geluiddempende eigenschappen.

Zoek je een trendy vloer? Dan is vinyl perfect. De vloer woonkamer is in allerlei dessins verkrijgbaar en kan zelfs de uitstraling van antieke tegels hebben. Vinyl is wel vrij dun en beschadigt daardoor sneller dan parket of tegels.

Witte vloer woonkamer

4. Parket

Laat je budget de aanschaf van een massief houten vloer niet toe? Dan is parket een betaalbaar alternatief voor als je een houten vloer gaat vervangen. Parket geeft dezelfde sfeer en kan gecombineerd worden met vloerverwarming.

Parket kan overigens ook in mooie patronen gelegd worden, zoals een visgraat vloer. Parket heeft echter als nadeel dat het minder geschikt is voor plaatsing in een keuken.

5. Beton

Met een betonvloer geef je je interieur een stoere uitstraling. Helaas heeft een betonvloer een hard oppervlak, waardoor het niet een hele comfortabele vloer is. Bovendien kan beton gaan scheuren.

Kies als alternatief voor een betonlook vloer, zoals woonbeton, Beton Ciré of microcement. Aan deze vloeren is kunsthars toegevoegd voor het wooncomfort. Deze vloeren zijn makkelijk schoon te maken, maar wel vlekgevoelig. De vloer kan ook niet zomaar verwijderd worden als je erop uitgekeken bent.

6. Tapijt

Tapijt is één van de meest comfortabele vloeren voor in de woonkamer. Vloerbedekking geeft sfeer, is geluiddempend en heeft een isolerende werking. Tapijt voelt lekker zacht aan en is voor kinderen heerlijk om op te spelen.

Deze vloer woonkamer is verkrijgbaar in allerlei stofsoorten met verschillende structuren en talloze kleuren. Tapijt heeft als nadeel dat het makkelijk stof en vuil vasthoudt en vlekgevoelig is. Het is dan ook niet geschikt voor de keuken.

Donkere vloer in woonkamer

7. Tegels

Vloertegels zijn slijtvast en heel makkelijk schoon te maken. Ze houden warmte goed vast en combineren daardoor perfect met vloerverwarming. Tegels zijn ideaal als je huisdieren hebt, want de vloer is zeer goed bestand tegen krassen en volledig waterdicht.

Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals marmer en natuursteen. De tegels kunnen in een walvisgraat patroon gelegd worden en het combineren van verschillende kleuren en vormen is ook mogelijk. Het nadeel van tegels is dat ze hard aanvoelen en kunnen zorgen voor galm in je huis.

Laat je vloer leggen door Certo

Wil jij graag een nieuwe vloer woonkamer laten leggen? Neem contact op met Certo! Wij leggen op professionele wijze vloeren en met garantie. We werken alleen met eigen personeel en hebben ruim 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren.

Benieuwd naar onze prijzen? Vraag dan gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken