Alles wat je moet weten over een zwevende vloer

Vloeren kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Vloerbedekking kan als zwevende vloer of als verlijmde vloer gelegd worden. Heb je wel eens zelf een vloer gelegd? Dan weet je vast dat laminaat vaak zwevend wordt gelegd.

Dekvloeren kunnen ook zwevend gelegd worden. Hoe dat eruit ziet, lees je in dit artikel. Je komt ook te weten wat de voor- en nadelen zijn van een zwevende vloer en wanneer het wel of juist niet handig is om te kiezen voor dit type vloer.

Wat is een zwevende vloer?

Een zwevende vloer is een vloer die niet rechtstreeks op de ondergrond wordt aangebracht, maar via een veerkrachtige laag of constructie. Deze vloeren liggen los op de ondervloer en zitten er dus niet aan verlijmd. Je kunt ze meestal makkelijk weer verwijderen als dat nodig is.

Laminaat is een goed voorbeeld van een zwevende vloer. Laminaat wordt op een ondervloer gelegd en niet vastgelijmd of gekit aan de ondergrond.

Een verlijmde pvc-vloer is juist een goed voorbeeld van een niet-zwevende vloer. Zo’n pvc-vloer is dus permanent verbonden met de onderliggende vloer of met de vloerverwarming die eronder ligt.

Klik of looselay PVC-vloeren zijn juist wel zwevende vloeren.

Wat is de beste ondervloer laminaat

Natte zwevende dekvloer

Een dekvloer ligt bovenop de constructievloer. In de dekvloer worden leidingen van bijvoorbeeld de vloerverwarming weggewerkt, maar de dekvloer kan ook gebruikt worden om de vloer op te hogen.

Dekvloeren kunnen ook zwevend gelegd worden. Ze kunnen dan op een geluidswerende en isolerende tussenlaag worden gelegd die op de constructievloer ligt. Als je dit niet doet wordt de geluidsisolatie juist verslechterd door de zwevende vloer.

Je herkent een zwevende dekvloer altijd aan het isolatiemateriaal langs de randen tussen de vloer en wand. Voor de aanleg van een natte zwevende dekvloer worden natte materialen gebruikt die na het drogen uitharden. Voorbeelden hiervan zijn beton, cement, zandcement of anhydriet. Deze materialen worden op de constructievloer gesmeerd of gegoten, waardoor dergelijke vloeren ook wel smeervloeren of gietvloeren worden genoemd.

Droge zwevende dekvloer

Er zijn ook droge zwevende dekvloeren, maar dit type zwevende vloer komt minder vaak voor dan de natte zwevende dekvloer. De droge dekvloer wordt aangelegd met droge materialen, zoals houtvezel- of gipsvezelplaten. Denk bijvoorbeeld aan ondervloerplaten waar klik-pvc overheen wordt gelegd.

Er kan ook een looselay pvc-vloer als zwevende dekvloer worden gelegd. Deze wordt direct in de antislip op een geëgaliseerde vloer gelegd.

Een droge zwevende dekvloer is niet altijd nodig, bijvoorbeeld wanneer je laminaat over een bestaande vloer heen legt of als je een pvc-vloer laat leggen die verlijmd wordt. Voorwaarde is wel dat de kwaliteit van de bestaande ondervloer goed is.

Wanneer kies je voor een zwevende vloer?

Er zijn verschillende situaties waarin je de voorkeur kunt geven aan een zwevende vloer, namelijk:

  • Als de vloer in de toekomst weer verwijderd gaat worden.
  • Je budget niet voldoende is voor de aanleg van een verlijmde vloer.
  • Wanneer de constructievloer van hout is gemaakt.

Zwevende vloeren kunnen in principe altijd gelegd worden. Het is wel goed om rekening te houden met de voor- en nadelen van de zwevende vloer.

Droog systeem vloerverwarming op zwevende vloer hout

De voor- en nadelen van zwevende vloeren

Zwevende vloeren hebben zo hun eigen plus- en minpunten in vergelijking met verlijmde vloeren. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Voordelen

Nadelen

  • Minder stabiel dan een verlijmde vloer.
  • Ligt minder strak tegen muren en drempels.
  • Vaak een zwaardere vloer nodig in verband met stabiliteit, zoals een mooie landelijke vloer van massief houten planken.
  • Minder efficiënt in combinatie met vloerverwarming.
  • Minder makkelijk te repareren.

Is een zwevende vloer geschikt voor jouw situatie?

Of een zwevende vloer geschikt is voor jouw situatie, is lastig te zeggen. Veel hangt namelijk af van de kwaliteit van de bestaande constructievloer en je persoonlijke wensen.

Een zwevende vloer kan bijna altijd gelegd worden en het is de makkelijkste vloer om zelf te leggen.

Bij vloerverwarming is het echter aan te raden om de vloer rechtstreeks op de vloerverwarming te verlijmen. Je kunt dan een dunnere vloer leggen waardoor de vloerverwarming veel efficiënter zal werken.

Laat je vloer leggen door Certo

Certo is een professioneel bedrijf dat je oude vloer kan verwijderen en natuurlijk ook een nieuwe vloer voor je kan leggen. We werken uitsluitend met eigen personeel zodat het hele traject snel verloopt. Je krijgt bovendien altijd garantie op de vloer.

Wil je een zwevende vloer laten leggen? Neem dan contact op met ons of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Zwevende vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken