Zo verwijder je vlekken uit een houten vloer

Een houten vloer die in de olie is gezet heeft een natuurlijke, warme uitstraling. Zo’n vloer van massief hout wil je natuurlijk goed onderhouden.

Maar dan gaat het mis. Je morst wijn, of je hond krijgt een klein ongelukje. En dan zit er ineens zo’n vervelende vlek in je mooie eiken vloer. Van een houten vloer vlekken verwijderen is niet altijd makkelijk. Je bent al snel bang dat je de vloer beschadigt.

We laten hier zien hoe je zelf diverse soorten vlekken uit een houten vloer kunt halen.

Zwarte vlekken of schoenstrepen uit houten vloer verwijderen

Zwarte vlekken of vegen in je houten vloer kunnen ontstaan als je met schoenen met een rubberen of donkere zool over de vloer loopt. Je kunt deze vlekken makkelijk zelf uit de vloer halen. Probeer eerst een vochtige doek.

Lukt dat niet, gebruik dan een witte gum. Wrijf voorzichtig met deze gum over de zwarte vlekken heen. Het rubber vormt nu samen met de gum kleine rolletjes. Deze rolletjes kun je met de stofzuiger opzuigen of opvegen. Daarna kun je de houten vloer schoonmaken.

Let op! De olie- of waslaag van je vloer kan een beetje beschadigen door het gummen. Je lost dit op door de vloer te behandelen met onderhoudsolie.

Schoenstrepen van houten vloer verwijderen

Vetvlekken verwijderen van houten vloer

Heb je een houten vloer in de keuken liggen? Dan weet je hoe snel er tijdens het koken vetvlekken op de vloer kunnen ontstaan. Het is belangrijk dat je deze vlekken zo snel mogelijk weghaalt. Als de vlek na verloop van tijd verder intrekt, wordt het steeds lastiger om deze te verwijderen.

Dit type vlek kun je het beste meteen behandelen met water en vloerzeep. Is de vetvlek al in de vloer getrokken? Pak dan een schuursponsje en wat zeep en schuur de vlek voorzichtig weg. Laat de schuurplek drogen. Behandel de plek daarna met de originele basisolie in de juiste kleur en je vloer oogt weer netjes.

Je kunt ook een intensief reiniger gebruiken. Daarmee zijn ingetrokken vlekken makkelijk te verwijderen. Spray de vlek in, laat het even inwerken en neem de vloer daarna af met een vochtige doek.

Watervlekken behandelen

Als je vloer is behandeld met olie, dan kunnen waterspetters witte vlekken op de vloer veroorzaken. Je kunt recente vlekken behandelen door de vloer schoon te maken met een speciale zeep voor geoliede vloeren. Volg daarbij de aanwijzing op de verpakking en behandel eventueel ook de rest van de vloer.

Oude watervlekken kun je behandelen met onderhoudsolie en een plukje zeer fijne staalwol. Druppel wat olie op de vlek en wrijf het in met de staalwol. Wrijf even na met een droge doek en je vloer oogt weer netjes.

Urine of braaksel

Als je kinderen of huisdieren hebt, dan kan er urine of braaksel op je vloer terechtkomen. Dit kan blijvende vlekken veroorzaken die alleen via schuren verwijderd kunnen worden. Handel dus snel en veeg de vlek meteen weg met keukenpapier of een doek. Reinig daarna de vloer met vloerreiniger en je vloer is weer fris.

Is de vlek al wat ouder of hardnekkig? Breng dan wat vloerreiniger aan op de vlek en laat het een paar minuten inwerken. Haal vervolgens de reiniger weg met een vochtige doek en spoel het na met schoon water. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Je kunt ook een intensief reiniger gebruiken. Volg dan de aanwijzing op de verpakking.

Van houten vloer vlekken verwijderen van puppy

Koffie- en wijnvlekken van houten vloer verwijderen

Als je koffie of wijn hebt gemorst op je houten vloer, haal de vlek dan zo snel mogelijk weg. Dep de koffie of wijn weg met een doek en haal de vlek weg met wat groene zeep. Dit is een natuurlijk middel dat de vloer niet aantast.

Ingetrokken vlekken haal je weg met intensief reiniger en een schuursponsje. Breng daarna een nieuw laagje olie aan op de vloer. Als je de vlek niet meer kunt verwijderen, dan is renovatie van de vloer nodig waarbij vloerdelen worden vervangen.

Lukt van een houten vloer vlekken verwijderen niet?

Vlekken die helemaal in de houten vloer zijn getrokken kunnen alleen met schuurpapier verwijderd worden. Dit werkt alleen bij een vloer die in de olie of was is gezet en niet bij een gelakte vloer.

  • Schuur de vlek in de lengterichting van de plank of nerf, totdat je het blanke hout bereikt.
  • Maak na het schuren de vloer goed schoon en stofvrij.
  • Behandel de plek een paar keer met onderhoudsolie of laat de hele vloer opnieuw in de olie zetten.

Schakel Certo in

Last van hardnekkige vlekken in de vloer? Certo kan helpen met het opschuren en oliën van je vloer. Hierdoor verdwijnen oude vlekken en oogt je vloer weer als nieuw.

Je kunt ook een nieuwe houten vloer laten leggen door onze eigen medewerkers. Zij brengen meer dan 40 jaar ervaring mee en je krijgt volledige garantie op je vloer.

Vlekken in je houten vloer? Neem contact op met Certo of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houten vloer laten oliën?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken