Wat kost een massief eiken vloer?

Massief eiken vloeren zijn tijdloos en passen in elk interieur. Een eiken vloer gaat bovendien lang mee. Voor het beste resultaat kun je de vloer het beste laten leggen door een vloerenspecialist. Zo weet je zeker dat de vloer er straks prachtig uitziet.

Voordat je kiest voor zo’n prachtige vloer wil je natuurlijk graag weten: “Wat kost een massief eiken vloer?” In dit artikel laten we zien welke kosten er allemaal horen bij het laten leggen van een massief eiken vloer.

Voordelen van een eiken vloer

Eikenhout geeft een warme, rustige uitstraling aan de vloer. In je huis zorgt een eiken vloer voor een tijdloos en natuurlijk karakter. Verder heeft een eiken vloer de volgende voordelen:

 • Een eiken houten vloer die zwevend is gelegd, kun je meeverhuizen.
 • Massief eiken vloeren zijn slijtvast en sterk.
 • De vloer kun je steeds een andere uitstraling geven door te oliën, waxen, lakken, roken, logen of borstelen. Verven is natuurlijk ook mogelijk.
 • Eikenhouten vloeren zijn onderhoudsvriendelijk. Er trekt geen vuil in een geoliede of gelakte vloer. Lakken en oliën verlengt bovendien de levensduur.
 • Massief eiken vloeren voegen extra waarde toe aan je woning, vanwege de duurzaamheid en het tijdloze karakter.
 • Een eiken vloer kun je combineren met vloerverwarming. Het is daarbij wel belangrijk dat de luchtvochtigheid in je woning tussen de 50% en 60% ligt.

Eiken vloer - Houten vloer in witte keuken

Waarop worden de kosten van een eiken vloer gebaseerd?

Het leggen van een massief eiken vloer kost geld. Daarbij gaat het niet alleen om het bedrag voor de aanschaf van de vloer zelf, maar ook om de bijkomende kosten. Hieronder lichten we dat toe.

Soort vloer

Allereerst is het soort vloer van invloed op de prijs. De vloer kan bestaan uit massief houten planken. Zo’n vloer is al verkrijgbaar vanaf circa € 18 per vierkante meter. Eikenhouten vloeren worden ook verkocht in de vorm van lamelparket met een toplaag van extra hard massief eiken. Voor lamelparket betaal je vanaf € 15 per vierkante meter.

Materialen

De materialen die nodig zijn voor het leggen van een massief eiken vloer zijn de tweede prijsbepalende factor. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Lijm of spijkers en nietjes.
 • Egaline voor de ondervloer.
 • Ondervloerplaten.
 • Zaaggereedschap.
 • Aanslaggereedschap.
 • Gereedschap zoals een compressor en spijkerapparaten.

Als je de vloer laat leggen, dan worden deze kosten verwerkt in de legkosten voor de nieuwe vloer.

Afwerking

Nadat de eiken vloer is gelegd, moet deze afgewerkt worden met lak of een andere waterproof coating. Langs de randen worden plinten gelegd voor een mooie overgang tussen de vloer en de muren. De kosten voor afwerking van de vloer vormen een groot deel van de kosten voor een eiken vloer.

Als je zelf de vloer in de olie zet, dan ben je het goedkoopst uit. Breng één of twee lagen olie aan en je vloer is minstens een jaar beschermd. Parketlak wordt meestal in drie lagen aangebracht, waarbij de lagen tussendoor geschuurd worden.

De vloer laten lakken kost extra, vanwege de arbeidskosten. Een eiken vloer laten lakken kost tussen de € 25 en € 30 per m².

Laten leggen

De kosten voor het laten leggen van een eiken vloer zijn afhankelijk van de manier van leggen en het legpatroon. Lijmen is duurder dan zwevend leggen. Het leggen van een visgraat eiken vloer of een Hongaarse punt levert snijverlies op en kost meer tijd. Het leggen van een patroon zal dus duurder uitvallen dan het leggen van een rechte vloer.

Het leggen van een zwevende vloer kost vanaf € 15 per m². Het leggen van verlijmde rechte planken kost iets meer, namelijk vanaf € 22 per m². Visgraat is dan nog weer wat hoger in prijs, omdat het meer werk is om dit patroon te leggen.

eiken vloer visgraat PVC

Wat kost een massief eiken houten vloer?

Een eiken vloer inclusief zwevend leggen kost vanaf € 50 per vierkante meter. Deze kosten bestaan uit € 35 per vierkante meter voor de vloerdelen en € 15 per vierkante meter voor het leggen. Daar bovenop komen dan nog kosten voor de ondervloer en de afwerking. Rekenen we deze ook mee, dan kost het laten leggen van een eikenhouten vloer tussen de € 140 en € 175 per vierkante meter.

Een verlijmde vloer heeft vaak een meerprijs in vergelijking met een zwevende vloer van zo’n € 11 per m². Kies je voor lamelparket wat in een patroon wordt gelegd, dan liggen de legkosten tussen de € 30 en € 50 per vierkante meter. Dat is dus hoger dan de € 15 per vierkante meter voor een eikenhouten vloer waarbij de planken recht tegen elkaar aan gelegd worden.

Wordt het allemaal te duur, maar wil je toch graag de sfeer van een eikenhouten vloer? Dan kun je kiezen voor een pvc-vloer in houtlook. Deze kost tussen de € 40 en € 60 per vierkante meter, inclusief leggen.

Eiken houten vloer laten leggen door Certo

Certo kan een schitterende massief eiken houten vloer voor je leggen. Zo weet je zeker dat het netjes gebeurt en dat de vloer op de juiste wijze wordt afgewerkt. Wij werken alleen met eigen personeel en hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Je krijgt bovendien volledige garantie op de vloer. Op zoek naar een massief eiken vloer? Neem dan contact op of vraag geheel vrijblijvend een gratis offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Op zoek naar een massief eiken vloer?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken