Een linoleum vloer verwijderen in 4 stappen

Een linoleum vloer is duurzaam, sterk en gaat ontzettend lang mee. Maar vaak is het ook een vloer die muurvast ligt. Ben je uitgekeken op de vloer en wil je de linoleum vloer verwijderen? Zet je dan maar schrap, want dat is geen makkelijke klus. Vaak wordt de vloer op professionele wijze verwijderd, maar we kunnen ons voorstellen dat je zelf aan de slag wilt. Daarom geven we hier een aantal tips waarmee je zelf de linoleum vloer kunt verwijderen.

Wat is het verschil tussen linoleum en marmoleum?

Linoleum wordt in de praktijk vaak verward met een marmoleum vloer. Ergens klopt het ook wel. Linoleum is namelijk een verzamelnaam voor vloeren die zijn gemaakt van de volgende natuurlijke materialen:

  • Lijnzaadolie
  • Kurk
  • Hars
  • Jute
  • Houtmeel
  • Kalk

Linoleum vloeren hebben allemaal deze basis, maar zijn afgewerkt met verschillende toplagen die per merk kunnen verschillen. Marmoleum is de merknaam van een linoleum vloer die gemaakt wordt door de Zwitserse vloerenfabrikant Forbo.

Alle linoleum vloeren zijn duurzaam en geschikt voor vloerverwarming. Voor het verwijderen maakt het niet uit of je te maken hebt met linoleum of marmoleum.

Waarom is een linoleum vloer verwijderen lastig?

Heb je een oude linoleum vloer die je weg wilt halen? Dat valt niet mee. Zelf een linoleum vloer verwijderen is namelijk een pittige klus. Als een linoleum vloer wordt gelegd, dan wordt deze altijd op de ondergrond gelijmd. Het zit dus goed vast.

De vloer breekt ook makkelijk in stukken als deze losgetrokken wordt, waardoor het lang kan duren voordat je de vloer helemaal los hebt.

Je kunt het ook overlaten aan professionele vloerenleggers. Zij hebben speciale machines waarmee de oude vloer sneller verwijderd kan worden.

Toplaag linoleum vloer verwijderen

Voorbereiding

Ga je zelf een linoleum vloer verwijderen? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Schaf in ieder geval de juiste materialen aan, zoals een stofmasker en beschermende kleding. Bij het verwijderen van de dekvloer komt namelijk veel stof vrij.

Wil je zelf een machine huren om de linoleum vloer los te halen? Laat dit dan weten aan het verhuurbedrijf, zodat ze een extra krachtige machine voor je klaarzetten. Een gewone tapijtstripper is namelijk niet geschikt voor het losmaken van een gelijmde linoleumvloer.

Let op asbest

Bij linoleum vloeren die tussen 1963 en 1980 zijn gelegd kan de onderlaag asbest bevatten. Denk je dat de vloer uit deze periode afkomstig is? Laat dit dan checken door een expert voordat je zelf aan de slag gaat met de linoleum vloer verwijderen. Asbest kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en vrijkomen als je de linoleum vloer gaat verwijderen.

In 4 stappen zelf een linoleum vloer verwijderen

Stap 1. Maak de ruimte leeg

Zorg dat de ruimte helemaal leeg is voordat je aan de slag gaat. Zet de meubels in een andere kamer of in een opslag. Zo heb je meer ruimte om te werken en blijven je meubels mooi schoon. Tijdens het verwijderen van de vloer zal er een heleboel stof vrijkomen. Door je meubels te verplaatsen zorg je dat ze netjes en schoon blijven.

Stap 2. Verdeel de vloer in stroken

Als je de vloer eerst in stroken snijdt, dan kun je vloer makkelijker verwijderen. Gebruik hiervoor een stanleymes en snij de vloer in smalle stroken. Daarna kun je strook voor strook de linoleum vloer verwijderen en blijft de klus overzichtelijk.

Linoleum vloer verwijderen eerst in banen snijden

Stap 3. Trek de bovenlaag eraf

Nadat de vloer in stroken is verdeeld, kun je de bovenlaag eraf gaan trekken. Je zult merken dat op deze manier alleen de bovenlaag loskomt. Trek de bovenlaag er helemaal af, zodat de onderlaag tevoorschijn komt. Gebruik handschoenen en een stofmasker om jezelf te beschermen tegen het stof.

Stap 4. Onderlaag verwijderen

Het verwijderen van de onderlaag van linoleum is lastig en tijdrovend. Je kunt de onderlaag het beste eerst nat maken. Gebruik hiervoor een stoomreiniger (bijvoorbeeld een behangstomer).

Heb je een betonnen ondervloer? Dan kun je ook emmers heet water over de vloer gooien. Als de onderlaag is verwijderd, kun je direct een nieuwe vloer plaatsen. Houd wel rekening met extra kosten voor egalisatie van de ondervloer en een paar dagen extra droogtijd voor egaline.

Alternatieven

Een linoleum vloer verwijderen is niet altijd nodig. Je kunt soms een andere vloer over linoleum heen leggen. Laminaat kan bijvoorbeeld prima over linoleum heen gelegd worden met de juiste ondervloer.

Je kunt ook alleen de toplaag van het linoleum verwijderen en dan de rest van de vloer egaliseren. Daarna is het mogelijk om bijvoorbeeld een vinyl vloer op de vloer te lijmen.

Linoleum vloer laten verwijderen

Een linoleum vloer verwijderen is een hele klus die lange tijd in beslag kan nemen. Laat je oude linoleum vloer op professionele wijze verwijderen door Certo voor het snelste en mooiste resultaat.

Omdat we ruim 40 jaar ervaring hebben met de installatie van vloeren, kunnen we je altijd goed adviseren over je linoleum vloer. Je krijgt bovendien volledige garantie op de nieuwe vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Linoleum vloer laten verwijderen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken