De Juiste Ondervloer Voor PVC-Vloeren

Als je hebt besloten om een pvc-vloer te gaan leggen, laat je dan vooraf altijd goed voorlichten door een vloerenspecialist. Er kan namelijk van alles misgaan bij het leggen van een pvc-vloer.

In de praktijk zien we dat er vaak twijfel is over de juiste ondervloer voor pvc. De keuze van een goede ondervloer is ontzettend belangrijk voor een mooi eindresultaat. Elke situatie vraagt om een andere combinatie van een pvc-vloer en een ondervloer. In sommige gevallen is er niet eens een ondervloer nodig.

Het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijke ondervloeren als je een pvc-vloer wilt gaan leggen. In dit artikel lees je alles over de juiste ondervloer voor pvc-vloeren.

Heeft pvc een ondervloer nodig?

Of je bij een nieuwe pvc-vloer een ondervloer nodig hebt, hangt af van het soort pvc dat je gaat leggen. Kies je bijvoorbeeld voor klik-pvc, dan heb je altijd een goede ondervloer nodig om de dekvloer te egaliseren. Er ontstaat dan een mooie vlakke, isolerende ondergrond voor je nieuwe vloer die geluiden extra dempt en de warmte goed vasthoudt.

Bij plak-pvc ligt dat een beetje anders. Plak-pvc wordt namelijk met speciale lijm op de betonvloer of vloerverwarming gelijmd. Er is dus geen ondervloer nodig. Het is wel heel belangrijk dat de ondergrond egaal en glad is, omdat je anders na het leggen alle oneffenheden terugziet in de vloer. Een betonvloer die niet helemaal egaal is, kan bewerkt worden met egaline.

Tegenwoordig is er ook pvc met een geïntegreerde ondervloer. Gebruik je deze vloer, dan hoef je de dekvloer meestal niet meer te laten egaliseren. De geïntegreerde ondervloer vlakt kleine oneffenheden uit zodat je deze na het leggen niet meer terugziet. Gebruik je deze vloer, dan heb je dus geen ondervloer nodig.

Geen ondervloer voor pvc nodig met plak-pvc

Waarom is een ondervloer vereist?

Een ondervloer voor pvc is altijd nodig als de vloer zwevend wordt gelegd. Daar is een goede reden voor. Klik-pvc bestaat namelijk uit harde planken die met een kliksysteem aan elkaar worden gelegd tot een stevige vloer.

Zonder ondervloer zouden die harde planken al snel gaan schuren over de dekvloer als je er overheen loopt. Je vloer zal dan snel beschadigen.

De ondervloer ligt eigenlijk als een soort dempende laag tussen de vloerplanken en de harde dekvloer. De ondervloer isoleert warmte, dempt geluid en zorgt dat je nieuwe vloer niet beschadigt.

Welke soorten ondervloer voor pvc zijn er?

Er zijn verschillende ondervloeren die geschikt zijn voor pvc-vloeren met een kliksysteem. Welke dat zijn, lees je hier.

Rubberen ondervloer

Een rubberen ondervloer voor pvc is een van de meest verkochte vloeren. Rubber is:

  • Goedkoop
  • Geluiddempend
  • Egaliserend
  • Isolerend,
  • Vochtwerend

Een rubberen ondervloer is ideaal voor op beton of cement en geschikt voor vloerverwarming. Rubberen ondervloeren worden vaak gebruikt op kantoren, appartementen en verdiepingen, vanwege het grote geluiddempende vermogen.

Kurken ondervloer

Een kurken ondervloer is gemaakt van natuurlijke materialen. Een kurken ondervloer voor pvc gebruik je op een betonnen of een houten vloer. Kurk heeft een goede geluiddemping en isoleert zeer goed. Kurk is bovendien waterbestendig, egaliserend en het verdeelt de druk van de vloer optimaal.

Zilverfolie

Zilverfolie is een dampdichte folie met aluminium die onder klik-pvc gebruikt wordt. De ondervloer beschermt tegen optrekkend vocht en kan over watergedragen vloerverwarming gelegd worden. Zilverfolie werkt ook warmte-isolerend. Het is een prima folie voor bijvoorbeeld de badkamer.

Ondervloer van hard- en softboard

Iedereen kent wel de groene softboard platen die vaak als ondervloer gebruikt worden op een houten vloer. Voor pvc zijn er speciale platen die hardboard en softboard combineren.

Door het softboard aan de onderkant veren de platen een beetje in waardoor het PVC zijn demping behoudt. De hardere bovenkant zorgt ervoor dat er geen indrukken in de vloer achterblijven van bijvoorbeeld stoelpoten. Zo blijft de vloer langer mooi.

Ondervloer voor pvc

De eigenschappen van alle ondervloeren voor pvc

De ondervloeren die geschikt zijn voor een pvc-vloer hebben allemaal verschillende eigenschappen. In onderstaande tabel zetten we ze op een rijtje.

Type ondervloer Geschikt voor Geluidswerend Vochtwerend Isolerend
Rubber Beton, cement Ja Ja Ja
Kurk Beton, hout Ja Ja Ja
Folie Beton Nee Ja Ja
Hard- en softboard Beton, hout Ja Nee Ja

Welke pvc-ondervloer is geschikt voor jou?

De ondervloer voor pvc moet passen bij de omgeving waarin je je vloer gaat leggen. Voor elke situatie zijn er passende ondervloeren. Je leest hier wanneer je bepaalde ondervloeren het beste kunt gebruiken.

Appartement of bovenwoning

Een geluidswerende ondervloer voor pvc is heel belangrijk als je in een appartement of bovenwoning pvc gaat leggen. De (onder)buren hebben hierdoor minder overlast van het contactgeluid.

In Nederland is het verlicht om je aan de huishoudelijke reglementen te houden. Het kan dus voorkomen dat je verplicht wordt om een ondervloer te gebruiken die het contactgeluid met 10 dB vermindert.

Voor deze situatie is een rubberen ondervloer het meest geschikt.

Betonnen ondergrond

Op een betonnen ondergrond is het belangrijk dat er geen vocht of kou kan optrekken naar je pvc-vloer. Kou kun je tegenhouden met een dampwerende folie die ook de kou tegenhoudt. Het klik-pvc kun je hier direct overheen laten leggen.

Een betonvloer voelt hard aan. De ondervloer voor pvc is dus ook erg belangrijk voor de demping en het behoud van het comfortabele gevoel dat een pvc-vloer geeft. Voor deze situatie zijn zowel zilverfolie als rubber geschikt.

Komt er vloerverwarming onder de vloer te liggen? Dan wordt vaak gewerkt met plak-pvc, dat rechtstreeks op de vloerverwarming wordt gelijmd. Je hebt hiervoor geen ondervloer nodig.

Houten ondergrond

Bij een houten ondergrond is een ondervloer nodig om de vloer te egaliseren, te isoleren en om contactgeluiden te dempen. Er zijn speciale vloerplaten die de houten vloer egaliseren. Deze platen hebben een harde bovenkant en een zachtere onderkant.

De harde bovenlaag voorkomt het indrukken van hakken, stoelpoten en andere voorwerpen in de pvc-vloer. Zo blijft je vloer langer mooi. De zachte onderkant zorgt ervoor dat je vloer een beetje blijft veren en daardoor comfortabel aanvoelt.

Vaak liggen houten vloeren niet helemaal waterpas. Ondervloerplaten zorgen er dan voor dat de vloer netjes wordt uitgevlakt. Zo blijven de stroken klik-pvc veel mooier op hun plaats liggen. De vloer oogt veel netter en gaat langer mee.

hard en softboard ondervloer voor pvc

Samengevat

  • Je kunt gebruik maken van pvc met een geïntegreerde ondervloer of één van de ondervloeren gebruiken die geschikt zijn voor pvc.
  • De juiste ondervloer voor pvc-vloeren heb je meestal alleen nodig bij klik-pvc die zwevend wordt gelegd.
  • Een ondervloer beschermt de pvc-vloer tegen beschadigingen.
  • Gebruik een rubberen of kurken ondervloer, zilverfolie of een speciale combi-ondervloer voor pvc. Zorg dat de ondervloer bestand is tegen indrukken van bijvoorbeeld stoelpoten.
  • Sommige ondervloeren kun je alleen op beton gebruiken. Andere ondervloeren zijn ook geschikt voor een houten vloer.
  • Welke pvc-ondervloer geschikt is voor jou, hangt af van waar je woont en de wettelijke eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld geluiddemping.
  • Een geschikte ondervloer voor pvc kies je op basis van de kwaliteit van de dekvloer, hoe egaal deze is en de vochtigheid van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd.
Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Pvc-ondervloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken