Weense punt – Uniek vloerpatroon

De Weense punt is een elegant legpatroon dat net even anders is. Het is een mooi patroon als je de visgraat vloer te druk vindt en de uitgesproken stijl van de Hongaarse punt te strak vindt.

De Weense punt is nog niet zo bekend als het visgraatpatroon. We lichten hier toe wat een Weense punt precies is en welke vloeren het meest geschikt zijn om te leggen met dit unieke legpatroon.

Wat kenmerkt de Weense punt?

Weense punt is een legpatroon met een uitstraling die wat rustiger is dan andere legpatronen. Het patroon lijkt op een Hongaarse punt, maar de hoeken van de Weense punt zijn minder scherp. De kopse zijden van de vloerdelen worden onder een hoek van 135 graden gelegd. Daardoor ziet het eruit als een afgevlakt visgraatpatroon, waardoor de vloer een minder drukke uitstraling heeft.

Door de flauwe hoek van dit legpatroon zijn de banen bij een Weense punt wat breder dan bij andere legpatronen. De Weense punt staat daarom erg mooi in de wat bredere woningen, zoals grote appartementen en vrijstaande woningen. Kleine of smalle kamers lijken met dit patroon langer en ruimer door de illusie van meer vloeroppervlak.

Vloerpatroon Weense punt
Vloerpatroon Weense punt

Beste vloeren voor een Weense punt

De Weense punt is een legpatroon dat met verschillende soorten vloeren kan worden gelegd. Het is daarbij belangrijk dat de vloerdelen rechte planken zijn. Een aantal vloeren zijn bijzonder geschikt voor dit elegante legpatroon. We bespreken ze hieronder.

Laminaat of parket

Laminaat en parket bestaan uit rechte planken die goed in een Weense punt patroon gelegd kunnen worden. Laminaat is ideaal voor de woonkamer, omdat het makkelijk is in onderhoud. Dat geldt ook voor een gelakte of geoliede parketvloer.

Beide vloeren zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren, maar voor een Weense punt wordt vaak gekozen voor een lichte eiken kleur. Kies ook voor een effen vloer met weinig kleurverschillen. Zo voorkom je dat de vloer alsnog te druk wordt.

Houten vloer

Het is ook mogelijk om een massieve houten vloer te gebruiken voor een vloer met Weense punt. Hout heeft een mooie rustieke uitstraling. Vind je een eiken visgraat vloer te druk, dan is de Weense punt een mooi alternatief.

Een echte houten vloer is gevoelig voor vocht. Je kunt deze vloer beter niet in de badkamer of het toilet leggen.

Pvc

Pvc is geschikt voor veel legpatronen, zoals de Hongaarse punt en de walvisgraat. Pvc stroken kunnen ook uitstekend als Weense punt gelegd worden. Pvc is geluiddempend, comfortabel en slijtvast. Pvc kan bovendien uitgevoerd worden in houtlook, betonlook en tegellook. De vloer combineert ook goed met vloerverwarming, maar heeft wel een stabiele ondervloer nodig.

 

Tegelvloer

Om een Weense punt patroon te kunnen leggen met tegels, heb je langwerpige tegels nodig. Deze zijn verkrijgbaar in houtlook, betonlook en zelfs marmerlook. Tegels zijn geschikt voor de woonkamer, badkamer, de hal en het toilet. Ze kunnen overal gelegd worden waar een stabiele, vlakke ondervloer aanwezig is.

Tegelvloeren zijn zeer efficiënt in combinatie met vloerverwarming, denk bijvoorbeeld aan keramisch parket. Tegels zijn makkelijk schoon te maken, maar voelen minder comfortabel aan dan hout of pvc.

Andere vloerpatronen

Naast de Weense punt zijn er diverse andere legpatronen die zorgen voor een stijlvol interieur. Voor al deze legpatronen geldt dat ze extra charme kunnen geven aan een ruimte. Daar staat wel tegenover dat je moet rekenen op extra snijverlies, omdat het patroon aan de kamer aangepast moet worden.

Er is dus meer vloeroppervlak nodig als je kiest voor een legpatroon. De vloer kost meer en het leggen neemt ook meer tijd in beslag. Dat zie je terug in de legprijs, die hoger is dan bij een vloer die recht gelegd wordt. Houd hier dus rekening mee als je een legpatroon overweegt.

Visgraat

Bij een visgraat worden de vloerplanken schuin en haaks op elkaar gelegd. De hoek waaronder dit gebeurt, is scherper dan bij de Weense punt. Een visgraatpatroon oogt daardoor drukker en is minder geschikt voor kleine ruimtes.

Vloerpatroon Visgraat

Walvisgraat

Een walvisgraatvloer lijkt op een visgraat vloer, maar wordt gelegd met bredere planken. Mooi voor grote ruimtes, maar in kleine kamers oogt het minder mooi.

Vloepatroon - Walvisgraat

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is vrij ingewikkeld om te leggen, omdat er voor elke lijn een centraal punt vastgesteld moet worden. Daardoor stijgen de legkosten. De Hongaarse punt oogt wel rustiger dan een visgraatpatroon en is daardoor meer geschikt voor grotere ruimtes.

Vloerpatroon Hongaarse puntvloer

Vloer laten leggen door Certo

Ben je ook op zoek naar een vloer met een mooi legpatroon? Bij Certo hebben we meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Ons eigen team heeft alle legpatronen onder de knie zodat jouw vloer perfect gelegd wordt. Je krijgt bovendien volledige garantie op de vloer. Vraag gratis een offerte aan of bel ons voor meer informatie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Nieuwe vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken