Wat doet hoge luchtvochtigheid in huis met je vloer?
Als je overweegt om een houten vloer of een parketvloer te laten leggen, dan is het goed om te weten dat de luchtvochtigheid in huis van invloed kan zijn op de vloer. Hout is een natuurproduct, dat van zichzelf vocht bevat. Dit vochtgehalte kan veranderen onder invloed van de luchtvochtigheid in huis.
Een wisselende luchtvochtigheid in de lucht heeft gevolgen voor de vloer. Een houten vloer kan gaan “werken”, dus uitzetten of krimpen. Om deze reden is het belangrijk dat de vloer op de juiste manier gelegd wordt. Je moet ook de luchtvochtigheid in huis in de gaten houden.
Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?
De lucht in huis bevat altijd wat vocht, dat is normaal. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten.
Je kunt de relatieve luchtvochtigheid meten met een hygrometer, een apparaatje dat je bijvoorbeeld in de kamer ophangt. Zorg er wel voor dat het apparaat in de buurt van de vloer hangt en niet wordt blootgesteld aan fel zonlicht. Op de hygrometer kun je aflezen hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is.
Luchtvochtigheid en vloeren
Er zijn een aantal vloeren die baat hebben bij de juiste luchtvochtigheid in huis. Houten vloeren en parketvloeren kunnen krimpen en uitzetten onder invloed van vocht dat in de lucht zit.
Lakken of oliën van de vloer heeft geen invloed op de werking van het hout. De enige manier om het werken van hout te voorkomen, is door de vloer vast te lijmen of de luchtvochtigheid constant te houden.
De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer of parketvloer ligt tussen de 50% en 60%. De luchtvochtigheid in huis kan echter variëren. In de winter ontstaat droge lucht door de kou en omdat de verwarming dan aangaat. In de zomer kan de lucht juist vochtiger worden. Daarnaast kan je levensstijl invloed hebben op de luchtvochtigheid in huis.
Te hoge luchtvochtigheid
In tegenstelling tot houtlook vloeren zijn massief houten vloeren gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid te hoog is dan neemt een houten vloer vocht op. Hierdoor kan de vloer gaan vervormen (‘werken’). Dat gebeurt in de breedte, dikte en in de lengte van de vloer. De vloer trekt dan krom of beschadigt de muren en dat wil je natuurlijk niet.
Te lage luchtvochtigheid
Als het buiten kouder wordt en de verwarming aangaat, dan kan de luchtvochtigheid in huis juist lager worden. De lucht wordt dan droger en bevat minder waterdamp. Een houten vloer bevat van zichzelf een bepaald percentage water.
Bij een lage luchtvochtigheid in huis wordt er water aan de vloer onttrokken, waardoor de vloer krimpt. Er ontstaan dan spleten en kieren tussen de vloerdelen. Met name bij parket dat is een patroon is gelegd, zoals een eiken visgraat vloer, is dit goed zichtbaar. In de houten vloerdelen zelf kunnen door de droogte barsten en scheuren ontstaan.
Een goede tip om dit te voorkomen is om bakjes met water op de verwarming te zetten, zodat het vocht opgenomen kan worden in de lucht in huis. Je kunt ook voor een vloeralternatief kiezen dat niet op vocht reageert, zoals een pvc vloer met houtlook.
Tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren
Een gemiddeld huishouden produceert tussen de 10 en 15 liter vocht per dag. Dit zorgt voor vochtige lucht in huis. Daarnaast bevat de buitenlucht een hoeveelheid vocht die per seizoen kan verschillen. Dit heeft allemaal invloed op de luchtvochtigheid in huis.
Is de luchtvochtigheid in huis te hoog en wil je daar graag iets aan doen? We geven hier 5 eenvoudige tips waarmee je de luchtvochtigheid in huis kunt verbeteren.
1. Droog de was buiten
Ben je gewend om de was in huis te drogen op een rek of in de wasdroger? Dat zorgt voor veel extra vocht in je huis. Als je de was buiten droogt, dan houd je dit vocht buiten de deur. De luchtvochtigheid in je huis zal daardoor minder hoog oplopen.
2. Doe een deksel op de pan
Als je een houten vloer in de keuken hebt liggen, dan is het belangrijk dat je deze vloer goed beschermt tegen vocht. Doe bijvoorbeeld een deksel op de pan tijdens het koken. Zo voorkom je dat er waterspetters op de vloer vallen en dat er te veel stoom in de lucht komt.
Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en zorg voor extra ventilatie in de keuken. Zet bijvoorbeeld ook een raampje open zodat de stoom naar buiten kan en niet in je huis blijft hangen.
3. Zorg voor frisse lucht
Hou de luchtvochtigheid op peil met goede ventilatie. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open en zet een paar keer per dag de ramen open om frisse lucht binnen te laten in je huis. Door regelmatig te ventileren kun je de luchtvochtigheid beter op peil houden.
4. Ventileer de badkamer na het douchen
Tijdens het douchen komt er ook veel waterdamp in de lucht terecht. Voorkom dat deze vochtige lucht zich door het huis heen verspreidt en houd de badkamerdeur zoveel mogelijk dicht. Zet ook een raam open, dit zorgt ervoor dat de waterdamp naar buiten gaat en niet in je huis terecht komt.
5. Zet mechanische ventilatie niet uit
Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je last krijgen van schimmels in je huis. Zet de mechanische ventilatie daarom niet uit, maar laat deze aan staan. Zorg dat de ventilatie op de juiste stand staat, zodat er voldoende geventileerd wordt.
Laat je vloer leggen en onderhouden door Certo
Bij de juiste luchtvochtigheid blijft een houten vloer jarenlang mooi. Certo kan je nieuwe houten vloer of parketvloer leggen. Heb je al een houten vloer maar is deze onverhoopt te lang blootgesteld aan een te hoge of een te lage luchtvochtigheid in huis? Dan kunnen wij de vloer weer herstellen zodat de vloer weer netjes oogt.
Waarom kiezen voor Certo? Wij werken alleen met eigen personeel en hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Bovendien krijg je op elke vloer garantie. Houten vloer of parketvloer laten leggen? Neem contact op of vraag een gratis offerte aan.