Houten vloer behandelen op 4 manieren

Een houten vloer is natuurlijk een prachtige aanvulling op je interieur. Houten vloeren kunnen wel 30 jaar mee gaan als ze goed onderhouden worden. Door intensief gebruik kan de vloer beschadigen, met als gevolg kale plekken, kringen en vlekken op de vloer. Dan wordt het tijd om de houten vloer te behandelen om zo de levensduur te verlengen. We laten hier 4 manieren zien waarop je een houten vloer kunt behandelen.

Houten vloer behandelen op 4 manieren

Door een houten vloer te behandelen met een beits, olie, wax of lak blijft de vloer beter beschermd en gaat deze langer mee. Deze producten zorgen namelijk voor een extra laag die het hout een betere bescherming biedt tegen vocht, vuil, verkleuring en uitdroging.

Verder zorgt een behandeling met beits, olie, lak of wax voor een verdieping of verandering van de kleur van het hout. Elke manier van een houten vloer behandelen heeft specifieke eigenschappen.

1. Houten vloer behandelen met beits

Hout behandelen met beits

Een houten vloer behandelen met beits op waterbasis die het hout van binnenuit beschermt. Een vloer die met beits is behandeld, is goed beschermd tegen vocht, uv-stralen, uitdroging en vuil. Beits heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

 • Beits droogt snel, je kunt dus vlot doorwerken.
 • Beits reguleert vocht, zodat er geen vocht in het hout trekt.
 • Het heeft geen nare geur na het aanbrengen.

Nadelen

 • De behandeling moet elk jaar herhaald worden.
 • Beits op waterbasis kan scheuren en afbladderen.

Beits wordt vaak toegepast op houten vloeren of vlonders die buiten liggen, om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

2. Houten vloer behandelen met olie

Houten vloer behandelen met olie

Een geoliede vloer heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Houtolie voor binnen wordt meestal gemaakt van gekookte lijnzaadolie, die diep in het hout dringt. Het vormt dus geen laag bovenop het hout, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft.

Wil je een houten vloer behandelen met olie? Houd dan rekening met deze voor- en nadelen:

Voordelen

 • Het hout blijft ademen en de natuurlijke structuur blijft zichtbaar.
 • Vlekken kunnen plaatselijk bijgewerkt worden.
 • De olie versterkt het hout.
 • Houtolie bladdert niet af en scheurt niet.

Nadelen

 • Olie beschermt niet tegen vlekken die veroorzaakt worden door gemorst water, koffie, thee, etc.
 • Een geoliede vloer is gevoelig voor vlekken. Na verloop van tijd moet de vloer opnieuw geolied worden.

Houtolie is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Je kunt jouw houten vloer dus de kleur geven die jij mooi vindt.

3. Houten vloer behandelen met wax

Houten vloer waxen

Wax is een ander product dat je kunt gebruiken om een houten vloer te beschermen. Als we praten over wax, dan hebben we het over hardwaxolie, een combinatie van wax en olie. De olie dringt diep door in het hout, terwijl de wax zorgt voor een beschermlaagje in de bovenste laag van het hout.

Een houten vloer behandelen met wax zorgt ervoor dat de houtstructuur zichtbaar blijft, terwijl het hout goed beschermd wordt. Houtwax heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

 • Het hout wordt van binnenuit versterkt.
 • De houten vloer blijft ademen en de houtnerfstructuur blijft zichtbaar.
 • De wax bladdert of scheurt niet.
 • De vloer is goed beschermd tegen vloeistoffen.
 • De wax kan plaatselijk bijgewerkt worden.

Nadelen

 • Als je kleurwax gebruikt en je wilt een andere kleur op de vloer, dan moet de gehele vloer opnieuw geschuurd worden.
 • Een houten vloer moet elk jaar opnieuw in de wax gezet worden.

Het schoonmaken van een houten vloer die in de wax is gezet, gebeurt met parketzeep of speciale schoonmaakproducten die de waxlaag niet aantasten.

4. Houten vloer behandelen met lak

Houten vloer behandelen met lak

Wil je de houten vloer echt goed beschermen tegen vocht? Dan is houtlak de juiste keuze. Met deze lak breng je een beschermlaag aan op het hout. Na het uitharden van de lak is het hout goed beschermd tegen vocht en kun je de vloer makkelijk dweilen.

Houtlak heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

 • Houtlak beschermt de vloer tegen slijtage.
 • De laklaag beschermt tegen morsen met koffie, wijn en thee.
 • Makkelijk in onderhoud.

Nadelen

 • Lak kan gaan bladderen en scheuren.
 • Lak kan niet plaatselijk bijgewerkt worden. De hele vloer moet opnieuw geschuurd en gelakt worden.
 • Veel lakken hebben een chemische samenstelling.

Houtlak wordt vaak gebruikt om parketvloeren te lakken zodat ze lang mooi blijven. Houtlak is verkrijgbaar in veel varianten, waaronder glanzende en matte vloerlakken.

Hoe kun je een houten vloer behandelen?

Wil je een bestaande houten vloer renoveren of een nieuwe houten vloer behandelen? Dan kun je grotendeels dezelfde werkwijze aanhouden. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je een houten vloer behandelt. De beginstappen zijn hetzelfde voor alle behandelmethodes.

Stap 1: Vloer controleren

Voordat je begint, controleer je of de vloer netjes is, zonder uitstekende spijkers, opstaande planken, losliggende vloerdelen enz.

Als het nodig is moet je de vloer eerst egaliseren of verstevigen, voordat je de houten vloer kunt gaan behandelen. Dit is ook een goed moment om geluidsisolatie of warmte-isolatie onder de vloer aan te brengen.

Stap 2: Schuur je vloer

Voordat je het hout kunt behandelen, is het nodig om de vloer eerst te schuren of te laten schuren. Op die manier worden oude lak-, wax-, beits- of olielagen verwijderd, waardoor de nieuwe behandeling beter hecht op het hout.

Gebruik grof schuurpapier met korrel 80 tot 120-160 voor het gewenste resultaat.

Stap 3: Maak de vloer schoon

Bij deze stap maak je de vloer goed schoon. Stofzuig de vloer grondig en zorg dat deze vetvrij is. Daarvoor kun je het beste wasbenzine of terpentine gebruiken in een goed geventileerde ruimte.

Stap 4: Houten vloer beitsen

Als je de vloer gaat beitsen, dan kun je de eerste laag aanbrengen als de vloer goed droog is. Verdun de beits voor de eerste laag met 5% – 10% water en roer goed door. Breng de beits in dunne lagen aan met een blokborstel.

Stap 4: Houten vloer oliën

Roer de houtolie goed en giet het in een verfbakje. Gebruik een lakroller om de olie in een dunne laag aan te brengen. Rol net zolang tot alle olie is ingetrokken. Wacht nu 10 minuten en wrijf de olie uit met een doek

Stap 4: Houten vloer waxen

Gebruik een doek, microvezel verfroller of kwast om de wax aan te brengen. Gebruik de kwast voor de hoeken en de roller voor de grotere oppervlakken. Breng de hardwaxolie in de richting van de houtnerf aan en laat drogen.

Gemiddeld moet wax tussen de 8 en 10 uur drogen. Breng daarna de volgende laag aan.

Stap 4: Houten vloer lakken

Breng met een lakroller de eerste laklaag aan op de vloer. Laat deze laag eerst drogen. Indien nodig kan er nog een extra laag worden aangebracht.

Na het drogen kun je de vloer afwerken met een beschermende coating. Laat de vloer 24 uur drogen voordat je er op gaat lopen.

Houten vloer laten behandelen door Certo

Wil je een houten vloer behandelen, maar zie je op tegen al het werk dat erbij komt kijken? Of ben je bang dat het niet mooi wordt? Schakel dan Certo in.

Wij kunnen op professionele wijze je houten vloer schuren en behandelen, met volledige garantie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houten vloer laten behandelen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken