PVC vloer verven in 6 stappen

Ligt er een goede PVC vloer in je (nieuwe) huis maar vind je deze niet meer mooi? Dan is het niet altijd nodig om de vloer te vervangen. Een nieuwe vloer laten leggen is meestal een vrij kostbare zaak en je PVC vloer verven kan een goede optie zijn. Lees hier hoe je dat doet.

Redenen om een PVC vloer te verven

Het nut van een PVC vloer verven kan verschillende redenen hebben, namelijk:

 • De kleur van de PVC vloer past niet meer bij het interieur van je woning.
 • Je gaat verhuizen en je vindt de kleur van de bestaande vloer niet mooi.
 • De vloer ziet er versleten uit. Goed PVC kan tot 30 jaar meegaan en is erg sterk, maar er kan wel slijtage optreden. Met een verfbeurt oogt de vloer weer als nieuw.
 • Een nieuwe verflaag beschermt de vloer beter tegen krasvorming en andere beschadigingen.
 • Voor de veiligheid; bijvoorbeeld door verf te gebruiken waaraan een antislip-product toegevoegd is.

Weet je niet zeker of je PVC vloer verven een goed idee is? Je kunt de vloer natuurlijk ook laten vervangen door een nieuwe PVC vloer, of een compleet andere vloer.

Gebruik speciale PVC vloerverf

Voor een PVC vloer verven is het belangrijk dat je een speciale verf gebruikt die geschikt is voor dit type vloer. Gebruik je gewone verf, dan loop je het risico dat de verf niet goed hecht en op termijn gaat afbladderen. Koop dus een speciale PVC vloerverf om je vloer op te knappen.

PVC verf is een 2 componentenverf die wordt gemaakt op basis van de kunsthars polyurethaan. Deze verfsoort voor PVC vloeren is slijtvast en wordt keihard na het uitdrogen.

De structuur van de vloer blijft zichtbaar als je de vloer gaat verven. Ga je een PVC vloer verven met houtlook, dan blijft de houtnerf dus zichtbaar. Het patroon op een vloer met een geprint patroon zal echter verdwijnen als je de vloer verft. De vloer krijgt dan een effen kleur en oogt weer als nieuw.

Benodigdheden

Wil je zelf je PVC vloer verven? Dan heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Primer/grondverf;
 • Vloerstripper (ontvetter);
 • 2 componenten vloerverf op basis van polyurethaan;
 • 2 componentenplamuur;
 • Schuurmachine en schuurpapier korrel 180 of 240;
 • Verfrollers op lange steel. De 2 componentenverf wordt meteen hard. Je hebt dus voor elke verflaag een nieuwe verfroller nodig.
 • Verfbak;
 • Roerhoutje;
 • Kwast;
 • Boormachine met verfmixer;
 • Emmer;
 • Microvezeldoek;
 • Afplaktape;
 • Schuurspons.

Pvc vloer verven benodigdheden

PVC vloer verven in 6 stappen

Ga je zelf je PVC vloer verven, dan zijn er verschillende stappen om te ondernemen. Maak dus eerst een stappenplan, zodat je geen belangrijke stappen overslaat als je aan de slag gaat. Hieronder laten we zien hoe je in 6 stappen je PVC vloer verft.

Stap 1. Vloer leegmaken

Voordat je kunt beginnen, is het belangrijk om meubels weg te halen en de plinten te verwijderen. Ligt er vloerverwarming? Zet dan 24 uur van tevoren de vloerverwarming uit.

Controleer de vloer op beschadigingen, zoals krassen of scheuren in de vloer. Je kunt de PVC vloer herstellen met een speciale plamuur.

Stap 2. Vloer schoonmaken

Nu moet de vloer eerst schoongemaakt worden, zodat de verf straks goed hecht op de vloer. Begin met het stofzuigen van de vloer zodat al het stof verwijderd wordt.

Daarna moet je de waslaag verwijderen en het oppervlak ontvetten met een speciale PVC vloerstripper. Dit is heel belangrijk voor een goede hechting van de verf. Na het aanbrengen van de vloerstripper dweil je de vloer met schoon water.

Stap 3. Vloer opschuren

Schuur de schone vloer licht op met een schuurmachine. Gebruik bij voorkeur een schuurpapier met een fijne korrel zoals 180 of 240. Zo schuur je veel kleine krasjes gemakkelijk weg. Maak na het schuren de PVC vloer weer schoon en droog.

Stap 4. Primer of grondverf aanbrengen

Het is nu tijd om een laag primer of grondverf aan te brengen. Gebruik altijd een middel dat speciaal geschikt is voor PVC vloeren. De primer ontvet de vloer. Het laat de PVC verf beter hechten en zorgt ervoor dat de verf beter dekt. Laat de primerlaag goed opdrogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Vloer verven

Stap 5. Opschuren en schoonmaken

Na het drogen van de grondverf moet je de vloer opnieuw licht opschuren, schoonmaken en ontvetten. Dit bereidt de vloer voor op de eerste laag PVC verf.

Stap 6. PVC vloer verven

Breng een laag verf aan en laat deze laag opdrogen. De 2 componentenverf droogt snel, dus zorg dat je vlot doorwerkt. Laat de verflaag opdrogen. Na het drogen schuur je de verflaag licht op en maak de vloer weer schoon en droog. Daarna kun je de tweede verflaag aanbrengen.

Herhaal stap 5 en 6 zo vaak als nodig voor een mooi resultaat.

Voor sommige verfsoorten hoef je tussentijds niet te schuren, zolang je de tweede laag binnen 72 uur na de eerste laag aanbrengt. Kijk dus goed naar de instructies op de verpakking zodat je weet of je wel of niet moet schuren.

Twee lagen verf geven doorgaans al een heel duurzaam resultaat. Wil je een extra bescherming tegen krassen? Breng dan een derde, transparante toplaag aan over de verf.

Plaats ten slotte de plinten weer op hun plek en laat de vloer minimaal één week drogen voordat je zware meubels gaat verplaatsen over de vloer.

Vloer laten verven, wat zijn de kosten?

Je kunt zelf je PVC vloer verven of het uitbesteden aan een professional. Benieuwd wat het kost om je PVC vloer te laten verven? In onderstaande tabel staan de meest voorkomende kosten:

Omschrijving Gemiddelde prijs per m²
Reinigingsmiddel (vloer ontvetten) € 3,60
Primer laag aanbrengen € 3,40
Verf per laag € 5,50
Uurtarief € 30 tot aan € 40
PVC vloer verven € 5 tot € 15

Nieuwe PVC vloer laten leggen?

Toch liever een nieuwe PVC vloer laten leggen? Schakel dan Certo in voor een nieuwe vloer. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren en werken alleen met ons eigen personeel.

Met onze service kun je snel genieten van je nieuwe vloer. En op elke vloer die we leggen, geven we garantie. Meer weten? Neem contact op of vraag een gratis offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

PVC vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken