Visgraat Laminaat Vloer

Vind jij een visgraat laminaat vloer ook zo mooi? Dan ben je vast benieuwd naar alles wat met deze populaire vloer te maken heeft.

Een nieuwe visgraat laminaatvloer heeft een chique en tijdloze uitstraling die in bijna elke interieur past. Daarnaast is het ook nog eens een praktische vloer.

Een visgraat vloer is een populaire keuze als het gaat om een nieuwe vloer. We laten hier zien wat een visgraat laminaat vloer precies is, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij het uitzoeken en leggen van deze schitterende vloer.

Wat is een visgraat laminaat vloer?

Een visgraat laminaatvloer is een vloer van laminaat die in een visgraatpatroon wordt gelegd. Gewoon laminaat bestaat uit planken die in de lengte of breedte van de ruimte worden gelegd. Bij een visgraatpatroon worden de planken loodrecht tegen elkaar gelegd, met een hoek van 90 graden. Zo ontstaat een soort schuin, driehoekig patroon, wat visgraatpatroon wordt genoemd. Het visgraatpatroon geeft een elegante en klassieke uitstraling aan elke ruimte.

Vroeger werd een visgraatvloer gemaakt van parket of echte houten vloerdelen. In kastelen kom je soms nog zo’n echte houten vloer tegen die helemaal met de hand is gemaakt. Tegenwoordig kan een visgraatvloer ook met verschillende soorten laminaat worden gelegd.

Er zijn verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar en dat maakt de vloer geschikt voor veel interieurs. We raden wel aan om te kiezen voor een egale kleur of een lichte kleur, omdat het patroon anders erg druk overkomt.

Laminaat visgraat vloer in kleine ruimte oogt ruimtelijker

Kun je gewoon laminaat in een visgraat motief leggen?

Gewoon laminaat kun je niet in een visgraatmotief leggen. De vloerdelen voor een visgraat laminaatvloer zijn namelijk niet allemaal hetzelfde, zoals bij een standaard laminaatvoer. Een visgraatvloer bestaat uit linker vloerdelen en rechter vloerdelen, die om en om tegen elkaar aan gelegd worden.

De linker- en rechter planken hebben aan verschillende zijdes de klikverbindingen zitten. Met deze klikverbindingen kunnen de planken in het patroon om en om vastgeklikt worden. Daarnaast hebben visgraat laminaatvloeren ook een klikverbinding aan het uiteinde van de plank. Die past precies op het lange gedeelte van een andere visgraat plank. Zo ontstaat een mooi visgraatpatroon.

Voordelen van laminaat

De klassieke en elegante uitstraling van visgraat laminaat is een belangrijke reden om voor deze vloer te kiezen. Hoewel het visgraatpatroon oorspronkelijk gemaakt werd van een echte houten vloer, zal niet iedereen daar meer voor kiezen.

Een houten vloer heeft jaarlijks onderhoud nodig en is soms lastig schoon te houden. Laminaat is dan een goed alternatief, omdat het bijna dezelfde uitstraling heeft als hout, maar minder onderhoud vraagt. De belangrijkste voordelen van visgraat laminaat zijn:

  • Laminaat is voordeliger dan parket en heeft een lange levensduur.
  • Visgraat laminaat is makkelijker schoon te maken dan een houten vloer.
  • Een visgraat laminaatvloer kan in combinatie met vloerverwarming worden gelegd.
  • Een visgraat vloer van waterbestendig laminaat is geschikt voor badkamers en een goed alternatief als een visgraat pvc-vloer geen optie is.

Bij visgraatparket zijn de naden tussen de vloerdelen goed zichtbaar. Wil je die naden liever niet zien? Kies dan voor een laminaat visgraatvloer zonder v-groef. De planken liggen dan dicht tegen elkaar aan zonder zichtbare groef, zodat het patroon rustiger oogt.

Visgraat laminaat laten leggen

Het is niet eenvoudig om een visgraatvloer van laminaat zelf te leggen. In de praktijk worden er vaak fouten gemaakt met het leggen van dit patroon, wat leidt tot kieren in de vloer of krakende en soms zelfs beschadigde vloeren.

Er zijn verschillende redenen waarom het leggen van deze vloer niet eenvoudig is. Zo heb je te maken met linker en rechter planken die je niet door elkaar mag halen. Ook aan de ondervloer wordt vaak onvoldoende aandacht besteed. Vraag je altijd af welke ondervloer je gaat leggen. Soms is het noodzakelijk om te werken met een specifieke ondervloer van hetzelfde merk als het visgraat laminaat zelf, bijvoorbeeld zodat de fabrieksgarantie geldig blijft. Een simpele ondervloer van de bouwmarkt voldoet dan niet.

Iets anders waarin men zich vaak vergist, is het op maat maken van de planken. Langs de randen van de ruimte moeten alle planken van het visgraat patroon op maat gezaagd worden. Dit is veel meer werk dan bij gewoon laminaat, waarbij je maar een paar planken langs de rand op maat hoeft te zagen.

Het leggen is nog een ander punt wat vaak problemen geeft. Om het patroon van de vloer goed te leggen, moet je eerste de legrichting bepalen. De legrichting kan een ruimte optisch groter laten lijken, of zorgen voor een meer luxe uitstraling. Zonder ervaring met dit type vloer is het niet eenvoudig om dit op de juiste manier te doen. Je kunt het leggen van een visgraat vloer dan beter overlaten aan professionals.

Walvisgraat vloer laten leggen

Veelgestelde vragen over visgraat laminaat

Kan ik zelf visgraat laminaat leggen?

Ja. Het is wel belangrijk dat je dan kiest voor visgraat laminaat met uitgebreide leginstructies, wat speciaal bedoeld is voor zelf leggen. Heb je lastige hoeken in de kamer? Dan is het verstandiger om het leggen van de vloer aan professionals over te laten.

Kan ik laminaat op vloerverwarming leggen?

Ja. er is speciaal visgraat laminaat dat in combinatie met vloerverwarming gelegd kan worden.

Hoe onderhoud ik een laminaat vloer?

Elk laminaat wordt na verloop van tijd vies. Gebruik schoonloopmatten, stofzuig de vloer en dweil de vloer daarna met een vochtige dweil. Zorg altijd dat de vloer niet te nat wordt.

Wat is de beste ondervloer voor visgraat laminaat?

De ondervloer die wordt aanbevolen door de vloerenfabrikant. Is er geen aanbeveling? Gebruik dan een dampremmende folie en geluiddempende ondervloerplaten die geschikt zijn voor laminaat.

Kan ik visgraat laminaat in de badkamer leggen?

Ja. Gebruik waterbestendig laminaat als je een visgraat vloer in de badkamer wilt leggen.

Kan ik visgraat laminaat in een kleine ruimte leggen?

Een visgraat vloer kan in een kleine ruimte worden gelegd. Leg de punt van de visgraat in de lengte van de ruimte. Hierdoor lijkt de ruimte breder en langer.

Visgraat laminaat laten leggen door Certo

Bij Certo kunnen we op een professionele wijze een visgraat laminaatvloer voor je leggen. We werken daarbij alleen met eigen personeel, zodat je vloer snel en betrouwbaar gelegd kan worden. We hebben ruim 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren. In onze showroom ben je aan het juiste adres als het gaat om vloeren van hoge kwaliteit en deskundige installatie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken