Kan ik een visgraat vloer leggen in een kleine ruimte?

Een visgraat patroon is populair. En niet voor niets. Want een vloer met visgraatpatroon ziet er modern en interessant uit. Maar kun je een visgraat vloer leggen in een kleine ruimte?

Vaak wordt gezegd dat een visgraat vloer niet mooi staat in een kleine ruimte. Een visgraat motief is best druk en het is logisch om dan te denken dat het niet geschikt is voor een kleine kamer.

Het tegendeel is echter waar. Je kunt prima een visgraat vloer leggen in een kleine ruimte, zolang je de vloer op een bepaalde manier legt en rekening houdt met een aantal eigenschappen van de vloer. Op welke manier je dat doet, lees je in dit artikel.

Optische illusie

Als je een kleine ruimte groter wilt laten lijken, dan kun je dat voor elkaar krijgen door de juiste vloer te kiezen. Zo heeft een eiken visgraat vloer bijvoorbeeld het effect dat het de ruimte optisch groter lijkt.

Vaak wordt gedacht dat een visgraat vloer te druk is voor een kleine kamer, maar dat is makkelijk op te lossen door een kiezen voor een lichte vloer. Je kunt het visgraat patroon ook vervangen door het rustige Hongaarse punt legpatroon.

Houtlook pvc in de badkamer in visgraatpatroon

Legrichting van het visgraat patroon

Bij een visgraat patroon worden de vloerdelen loodrecht op elkaar gelegd. Door deze legwijze ontstaat er een patroon dat lijkt op een visgraat. De manier waarop het patroon wordt gelegd, bepaalt het ruimtelijk effect van de vloer in kleine ruimtes.

De legrichting van het visgraat patroon bepaalt het ruimtelijke effect. Als de pijl van de visgraat in de lengterichting van de ruimte wijst, dan laat je de ruimte groter lijken. Daarnaast kun je het beste kiezen voor een fijn patroon met smalle vloerdelen, waardoor de ruimte langer lijkt.

Leg je een visgraat patroon in de badkamer of in de garage? Kies dan overal voor dezelfde visgraat vloer, dat zorgt ervoor dat alles rustig oogt.

Voor- en nadelen van een visgraat vloer

Of je nu kiest voor een houten visgraat vloer of een visgraat pvc-vloer, het visgraat legpatroon heeft zo zijn voor- en nadelen. Vooral in kleine ruimtes moet je deze voor- en nadelen goed overwegen om te voorkomen dat het legpatroon te druk oogt en de ruimte nog kleiner lijkt. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Voordelen

De voordelen van een visgraat vloer zijn:

  • Stijlvol. Visgraat vloeren werden vroeger in herenhuizen gelegd, waardoor ze ook nu nog het imago hebben van een luxe, stijlvolle vloer.
  • Ruimtelijk. Als het op de juiste manier wordt gelegd, dan kan dit patroon de ruimte groter laten ogen. Het is daardoor o.a. zeer geschikt als badkamer vloer of wc-vloer.
  • Verschillende vloertypen en kleuren. Er zijn veel verschillende soorten visgraat vloeren. Denk bijvoorbeeld aan een pvc visgraat vloer, een houten visgraat vloer of een betonlook visgraat vloer. Deze vloer past in elk interieur.
  • Geschikt voor vloerverwarming. De meeste visgraat vloeren kunnen op vloerverwarming gelegd worden.
  • Duurzaam. Houten visgraat vloeren kunnen wel 40 jaar meegaan als ze op de juiste manier onderhouden worden.

Nadelen

Een visgraat vloer heeft de volgende nadelen:

  • Moeilijk zelf te leggen. Het leggen van een visgraat vloer vraagt om meer tijd, materiaal en vakmanschap dan andere vloeren. De ondergrond moet vlak zijn en het visgraatpatroon moet precies worden uitgemeten en uitgelijnd. De planken moeten op maat worden gezaagd en gelijmd. Maak gebruik van een vloerenspecialist voor het mooiste resultaat.
  • Meer snijverlies. Bij een visgraat liggen de vloerdelen in een schuin motief, waardoor er meer versneden moet worden. Houd rekening met een snijverlies van 15%.
  • Hogere kosten. Het extra snijverlies en het vakmanschap wat nodig is om deze vloer te leggen, maken het tot een relatief dure vloer.

Visgraat kleine ruimte

Tips voor een visgraat vloer in een kleine ruimte

Wanneer je een visgraat vloer gaat leggen in een kleine ruimte, bijvoorbeeld als wc-vloer, dan vraagt dat om een andere werkwijze dan wanneer je deze vloer in een grote ruimte legt. We geven hier een aantal tips zodat het beter lukt.

Kies voor korte planken

In een kleine ruimte staat het mooier als je kiest voor korte vloerdelen in plaats van lange planken. Zo is een walvisgraat vloer beter geschikt voor grote ruimtes en kun je de visgraat voor kleine ruimtes gebruiken.

Als vuistregel kun je het volgende aanhouden: In kleinere ruimtes tot 3,50 meter lang kun je bij visgraat vloeren het beste kiezen voor vloerdelen van 35 cm lang en 7 cm breed, of 42 cm lang en 7 cm breed voor een rustiger effect.

Ga voor een lichte kleur vloer

Lichte kleuren laten een ruimte altijd groter lijken en dat geldt ook zeker voor de vloer. Kies voor een lichte kleur zoals wit of licht eiken. Kies bewust niet voor een goed zichtbare nerf of houtstructuur, maar voor planken met een houtnerf die niet zo duidelijk zichtbaar is.

Gebruik geen donkere kleuren op de muren en plafonds

Kies je voor een donkere vloer, zorg dan dat er een lichte kleur op de wanden zit. Dat laat de ruimte breder en warmer lijken. Ga je voor het beste ruimtelijke effect? Een lichte vloer met lichte wanden en een licht plafond laat de ruimte groter lijken.

Zorg voor de juiste verlichting

In kleine ruimtes moet de verlichting ook subtiel zijn. Kies zoveel mogelijk voor inbouwspots of LED-panelen. Dit is een subtiele verlichting die de vloer mooi laat uitkomen.

Visgraat vloer in kleine ruimte oogt ruimtelijker

Gebruik een vloer met een V-groef

Een V-groef is een groef die zichtbaar is tussen twee vloerdelen. Een V-groef tussen de planken heeft invloed op de uitstraling van de vloer. Kies voor een kleine ruimte altijd voor vloerdelen met een V-groef.

Met een V-groef rondom oogt de ruimte in zowel de lengte als breedte ruimer. Wil je dat de ruimte langer lijkt? Kies dan voor een V-groef aan de lange zijde. Wil je dat de ruimte alleen breder lijkt? Zorg dan dat de V-groef aan de kopse kant zit.

Zorg dat de plinten de juiste kleur hebben

Als je een visgraat vloer in een kleine ruimte legt, kies dan voor plinten in de kleur van de vloer. In een kleinere ruimte zal de vloer hierdoor groter lijken. Met plinten in een andere kleur lijkt de vloer juist kleiner. Kies dus voor plinten in dezelfde kleur als de vloer.

Zet niet teveel meubels neer

Een ruimte vol meubels oogt al snel kleiner dan een ruimte met minder meubels. Probeer dus niet te veel meubels toe te voegen aan een kleine ruimte, maar houd de inrichting eenvoudig. Op die manier zorg je dat de ruimte groter lijkt.

Visgraat vloer laten leggen door Certo

Wil je graag een visgraat vloer in een kleine of grote ruimte laten leggen? Certo kan je daarmee helpen. We werken uitsluitend met eigen personeel, zodat we je vloer snel kunnen leggen. In totaal hebben onze professionals ruim 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren.

We zijn bovendien CBW-erkend en VCA-gecertificeerd. Je krijgt dus volledige garantie op je vloer.Laat een visgraat vloer leggen. Neem contact op of vraag direct een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat een visgraat vloer leggen

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken