Zoldervloer isoleren en de juiste vloerbedekking kiezen

Een zoldervloer isoleren en de juiste vloerbedekking kiezen is een heel karwei. Wellicht wil je een ongebruikte zolderruimte geschikt maken als leefruimte. Je krijgt hierdoor extra vierkante meters die je kunt inrichten als een kamer, badkamer, opbergruimte of kantoor.

Het is wel belangrijk dat de zoldervloer op de juiste manier wordt gelegd. Vaak zijn zoldervloeren niet geïsoleerd en niet stevig genoeg om geschikt te zijn als woonvloer. In dit artikel leggen we uit hoe je een zoldervloer kunt isoleren en verstevigen, zodat je deze als woonvloer kunt gebruiken. We leggen tot slot uit hoe je de juiste vloerbedekking kiest.

Draagvloer zolder

Voordat je vloerbedekking op de zolder gaat leggen, moet je eerst controleren of de bestaande vloer geschikt is. Daarbij kijk je wat voor soort draagvloer er ligt en in wat de staat van deze vloer is.

Kijk of de houten balken of vloerdelen zijn aangetast door houtrot, houtworm, schimmels of boktor en laat dit behandelen.

Beoordeel ook de sterkte van de draagstructuur als de zolder nog niet eerder is gebruikt als woonruimte. Zijn de houten balken stevig genoeg om de nieuwe vloer en meubels te dragen, en is de afstand tussen de balken niet te groot?

Om de houten draagvloer te verstevigen kun je extra balken laten plaatsen of de balken aan de bovenkant dikker maken.

Zoldervloer egaliseren

Is de draagstructuur in goede conditie en sterk genoeg? Ga dan na of het nodig is om de vloer te egaliseren of op te hogen voordat er een dekvloer gelegd kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld leidingen en kabels over de vloer lopen en deze kun je dan netjes wegwerken.

Veel balkconstructies liggen niet helemaal waterpas, zeker niet bij oudere huizen. Egalisatie van de vloer is dan nodig om de vloer recht te maken. Een egale ondervloer vormt een goede basis voor de vloer die je er overheen wilt leggen. Zo voorkom je dat er scheuren, bobbels of kieren ontstaan na het leggen van de dekvloer.

Het egaliseren van de houten zoldervloer kan op verschillende manieren gedaan worden. De kosten van egalisatie verschillen per methode. Zo kun je de zoldervloer waterpas leggen door de balklaag aan te passen.

Egaline is een optie als er al ondervloer platen of planken op de draagstructuur liggen. Het vraagt wel om een goede voorbereiding, waarbij het juiste product gebruikt moet worden. Hiervoor kun je dus het beste een professional inschakelen.

Vloer egaliseren met egaline

Zoldervloer isoleren

Als de zolder een woonruimte wordt, dan is het belangrijk om de zoldervloer goed te isoleren. Daarmee bespaar je energie, omdat er minder warmte door de vloer heen gaat. Isolatie van de vloer zorgt ook voor geluidsisolatie, zodat loop- en praatgeluiden minder snel doorklinken naar de kamers onder de zolderverdieping.

Een zoldervloer isoleren kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld isolatiedekens van glaswol of rotswol plaatsen tussen de houten balken als er nog geen vloer ligt.

Liggen er al houten planken of multiplex platen op je vloer? Dan kun je glaswol laten inblazen in de holle ruimte onder de vloer. Met voldoende opbouwhoogte kun je eventueel ook bovenop die platen of planken isolatiemateriaal aanbrengen.

Heb je een zoldervloer die is gemaakt van een betonnen plaat? Gebruik dan isolatieplaten. Deze hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn dunner dan isolatiedekens. De meeste isolatieplaten zijn beloopbaar.

Indien de zolder alleen als opslag wordt gebruikt, dan is het meestal niet nodig om bovenop de isolatieplaten nog een extra vloer te leggen.

Zoldervloer isoleren

De beste vloerbedekking voor de zolder

De beste vloerbedekking voor de zolder is afhankelijk van het type vloer. Met een houten draagstructuur, kun je beter geen harde vloeren leggen zoals tegels of een gietvloer. Je kunt dan kiezen voor vloeren die zwevend gelegd worden, zoals laminaat, parket of een zacht materiaal als vinyl, tapijt of kurk.

Ligt er een betonnen plaat op zolder, dan heb je wat meer opties. Sommige vloeren kunnen dan op de ondervloer gelijmd worden, zoals tapijt en vinyl. Je kunt op een betonnen plaat zowel zwevende als gelijmde vloeren leggen. Hieronder bespreken we de beste vloerbedekkingen voor de zolder.

Pvc

Een pvc-vloer is een zachte kunststof vloer die heel sterk is. Deze vloer is brandwerend, waterdicht, onderhoudsvriendelijk en geluiddempend, zodat je geen last hebt van hinderlijke loopgeluiden. Pvc is heel sterk, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Perfect dus voor de zolder.

Voor pvc-vloeren met een kliksysteem is geen volledig vlakke ondergrond nodig. Click-pvc is dus geschikt voor een houten ondervloer. Bij alle andere soorten pvc-vloeren is het heel belangrijk dat de ondervloer volledig vlak is. Zo kun je plak pvc het beste leggen op een betonnen ondervloer.

Laminaat of parket

Met laminaat of parket maak je de zolder meteen heel gezellig. De warme uitstraling van hout zorgt voor veel sfeer. Parketvloeren zijn in verschillende houtsoorten verkrijgbaar en je kunt ook kiezen voor laminaatparket.

Het voordeel van parket of laminaat is dat het zwevend gelegd kan worden. Houd er wel rekening mee dat loopgeluiden goed hoorbaar zijn bij deze harde vloeren. Zorg bij een houten vloer dus voor voldoende geluidsisolatie in de vorm van een isolerende en egaliserende ondervloer.

Zolder ingericht als kantoor

Vinyl

Vinyl is een hele dankbare vloer als het gaat om de aanleg of renovatie van een zoldervloer. Vinyl is warm aan je voeten, duurzaam en water- en krasbestendig. Het is verkrijgbaar in veel verschillende dessins, patronen en kleuren en sluit altijd aan bij de laatste vloerentrends.

Een vinyl vloer vraagt om een sterke, gladde en egale ondervloer. De ondervloer moet waterpas liggen en alle losse delen moeten vastgespijkerd worden voordat het vinyl gelegd kan worden. Klik vinyl kan zwevend gelegd worden en is het meest geschikt voor een houten zoldervloer.

Tapijt

Tapijt is nog steeds een hele moderne vloerbedekking. Tapijt is lekker zacht aan je voeten en isoleert de warmte goed. Het is bovendien in veel kleuren en dessins verkrijgbaar. Tapijt op zolder plaatsen is makkelijk en niet duur.

Tapijt kan gelegd worden op een houten verdiepingsvloer waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale ondervloerplaten voor tapijt. Zo ontstaat een zachte, dempende vloer die loopgeluiden goed isoleert. Tapijt kan ook op de ondervloer gelijmd worden, dat voor een mooi en strak resultaat zorgt.

Kurk

Vloeren van kurk zijn ook zeer geschikt om op een zolder te leggen. Kurk is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Kurk voelt warm aan, is geluidsisolerend, heeft een natuurlijke uitstraling en is ook verkrijgbaar met een houtprint.

Een kurkvloer kan zwevend gelegd worden en is dus geschikt voor een houten ondervloer. Kurkvloeren zijn makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Kurk is van nature bestand tegen bacteri├źn en vlekken en hoeft niet vaak schoongemaakt te worden. Een prima vloer dus voor de zolder.

Nieuwe zoldervloer laten leggen

Een nieuwe zoldervloer laten leggen? Neem dan contact op met Certo. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en werken daarbij met een vast team met eigen personeel.

Is de zoldervloer nog niet geschikt? Dan kunnen we helpen met het egaliseren, isoleren en ophogen van de vloer en je adviseren over de juiste vloerkeuze. Alles uiteraard met garantie. Weten wat dat kost? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Een nieuwe zoldervloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken