Vinyl Laminaat – Een complete gids

Vinyl laminaat oogt als laminaat, maar voelt tegelijkertijd zacht en comfortabel aan. Het is een zeer betaalbare, praktische vloerbedekking die heel goed samen gaat met vloerverwarming.

Laminaat van vinyl past in bijna elk interieur, omdat het verkrijgbaar is in vele kleuren en dessins. Denk bijvoorbeeld aan een betonlook of visgraat motief. Ben je benieuwd of een vinyl laminaat vloer iets voor jou is? In deze gids lees je alles over deze vloer.

Wat is vinyl laminaat?

Vinyl laminaat is een laminaatvloer die is gemaakt van een flexibele kunststof. De stroken bestaan uit meerdere lagen. De bovenste laag is hard en slijtvast, zodat de vloer lang mee gaat. Onder deze toplaag zit een schuimlaag die zorgt voor een geluiddempend effect. Vinyl laminaat is dan ook bijzonder geschikt als vloerbedekking voor appartementen.

Laminaat van vinyl is niet hetzelfde als pvc, hoewel ze wel beide zijn gemaakt van polyvinylchloride. Het belangrijkste verschil tussen vinyl en pvc is dat bij vinyl de bovenste en onderste laag zachter zijn. Vinyl is daardoor makkelijker te leggen dan pvc-vloeren en voelt comfortabeler aan.

Vinyl laminaat in woonkamer

Wat is het verschil tussen vinyl en zeil?

Eigenlijk is er geen verschil. Vinyl is de moderne benaming voor de kunststof vloerbedekking die vroeger “zeil” werd genoemd. Tegenwoordig noemen we dat dus een vinyl vloer.

Wat is het verschil tussen vinyl en marmoleum?

Twijfel je tussen marmoleum of vinyl laminaat? De verschillen tussen vinyl en marmoleum zitten vooral in de prijs, eigenschappen, levensduur en waterdichtheid.

Een marmoleum vloer bestaat voor 97% uit natuurlijke grondstoffen. Houtmeel en lijnzaadolie zijn de belangrijkste elementen. Vinyl vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride (pvc). Ze bestaan uit synthetische materialen en niet uit natuurlijke materialen. Pvc-vloeren zijn niet natuurlijk, maar worden wel steeds milieuvriendelijker.

Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in meer verschillende kleuren en designs dan marmoleum vloeren. Kijken we naar de prijs, dan betaal je iets meer voor marmoleum. Aan de andere kant kunnen marmoleum vloeren zo’n dertig jaar blijven liggen, terwijl vinyl ongeveer tien tot twintig jaar meegaat.

Vinyl vloeren zijn waterdicht en geschikt voor de badkamer. Marmoleum vloeren kunnen niet goed tegen water en vocht, waardoor ze dus juist niet geschikt zijn voor de badkamer.

De voordelen van vinyl

Een vinyl vloer is erg praktisch en heeft de volgende voordelen:

Vinyl laminaat is daarbij makkelijk te leggen in elke ruimte, zolang de ondergrond vlak en stabiel is.

Kun je vinyl combineren met vloerverwarming?

Vinyl combineert uitstekend met vloerverwarming. Vinyl heeft een goede warmtegeleiding, waardoor de vloerverwarming efficiënter werkt dan bij een houten vloer. Het zachte oppervlak van vinyl en de warmte van de vloerverwarming laat de vloer extra comfortabel aanvoelen.

vinyl laminaat met vloerverwarming combineren

Verschillende soorten vinyl laminaat

Er zijn verschillende soorten vinyl laminaat vloeren te koop. Denk bijvoorbeeld aan click vinyl of vinyl planken met de uitstraling van een parketvloer. We geven hieronder de voor- en nadelen van de verschillende varianten weer.

Klik vinyl laminaat

Voordelen

  • Makkelijk zelf te leggen;
  • Eenvoudig kliksysteem;
  • Geschikt voor uiteenlopende woonstijlen;
  • Geen lijm nodig.

Nadelen

  • Kan op een houten ondervloer gelegd worden, maar alleen als de vloer in goede staat is. Een ondervloer blijft altijd nodig voor egalisatie.
  • Kan niet over ander laminaat heen gelegd worden.

Vinyl planken/stroken

Voordelen

  • Oogt als parket (bijvoorbeeld Hongaarse punt of visgraat patroon);
  • Geschikt om te leggen op beton, zandcement, anhydriet, hout, spaanplaat, MDF of keramische tegels;
  • Geschikt voor de badkamer.

Nadeel

  • Relatief dure vloerbedekking.

Dryback vinyl laminaat

Voordelen

Nadelen

  • Gladde en vlakke ondervloer nodig;
  • Minder makkelijk zelf te leggen.

Welke ondervloer is geschikt voor vinyl laminaat?

Als je vinyl laminaat zwevend wilt laten leggen, dan is er een ondervloer nodig. De ondervloer moet passen bij het soort vinyl dat je hebt gekozen. Voor een appartement of bovenwoning is het mogelijk dat een geluidsabsorberende ondervloer zelfs verplicht is.

Een speciale ondervloer is ook nodig bij vloerverwarming, vloerkoeling en optrekkend vocht onder de vloer. Voor het klik vinyl laminaat zijn er speciale dunne, ruwe ondervloeren die ervoor zorgen dat de vloer niet verschuift.

Hoe leg je vinyl laminaat?

Vinyl laminaat is vrij makkelijk te leggen. In een paar stappen leg je je nieuwe vloer.

  1. Haal alle meubels uit de ruimte en verwijder de bestaande vloer.
  2. Laat de vinyl laminaat vloer 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen.
  3. Egaliseer de ondervloer.
  4. Leg de eerste plank met de groef naar je toe en de messing richting de wand.
  5. Gebruik een nylon hamer om de vloerdelen aan elkaar te bevestigen.
  6. Snij de vloer bij waar dat nodig is om het passend te maken.
  7. Plak de plinten op de muur.

Ga je liever niet zelf aan de slag? Laat dan je vloer leggen door een professioneel bedrijf.

Laminaat vloer installeren

Hoe leg je zelfklevend vinyl laminaat?

Kies je voor zelfklevend vinyl laminaat in plaats van klik vinyl laminaat? Dan zijn er een aantal punten waar je tijdens het leggen rekening mee moet houden.

Zelfklevend vinyl heeft op de achterkant een lijmstrip waarmee je de vloer vastplakt aan de ondergrond. De kwaliteit van de ondervloer is dus zeer belangrijk. Deze moet vlak, stofvrij en egaal zijn. Voor een goede hechting moet er eerst een primer op de vloer worden aangebracht.

Je kunt vervolgens dezelfde stappen volgen als je vinyl laminaat gaat lijmen. De vloer moet eerst weer acclimatiseren. Daarna begin je in het midden van de kamer met het leggen van de vloer. Je verwijdert de beschermfolie van het laminaat of je smeert de lijm op de vloer. Tot slot plak je het laminaat op de vloer.

Schakel Certo in om vinyl laminaat te laten leggen

Vinyl laminaat leggen is niet heel moeilijk, maar als je het nog nooit hebt gedaan dan kan het prettig zijn om het vinyl laminaat te laten leggen. Bij Certo hebben we ruim 40 jaar ervaring met het leggen van allerlei soorten vloeren. Wij werken alleen met eigen personeel en hebben het vakmanschap in huis om jouw nieuwe vloer op de juiste manier te kunnen leggen.

We verzorgen desgewenst het hele traject, van het verwijderen van de oude vloer tot het leggen van je nieuwe vloer. Meer weten? Of eerst een kijkje nemen in onze collectie met prachtige vinyl vloeren? Neem gerust contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat vinyl laminaat leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken