5 verschillende soorten laminaat + patronen en legmanieren

Laminaat kent iedereen wel, maar wist je dat er verschillende soorten laminaat zijn die op diverse manieren gelegd kunnen worden? Er is namelijk veel meer te koop dan alleen maar kliklaminaat.

Tegenwoordig kun je laminaat in elke ruimte leggen, dus ook in de badkamer. Daarnaast zijn er nu laminaatsoorten die je kunt combineren met vloerverwarming. En wat dacht je van laminaat in een mooi visgraatpatroon?

Wij hebben in dit artikel een overzicht gemaakt van alle soorten laminaat, patronen en legwijzen die er zijn.

De mogelijkheden van laminaat

Er zijn veel verschillende soorten laminaat te koop, waardoor laminaat ontzettend veel mogelijkheden heeft. Er is zelfs waterbestendig laminaat voor de badkamer en laminaat dat geschikt is om te leggen in combinatie met vloerverwarming.

Laminaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren, breedtes en motieven, zodat het in elk interieur past. Laminaat heeft oneindig veel mogelijkheden, dankzij de vele verschillende soorten, legwijzen en legpatronen.

Verschillende soorten laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat die allemaal hun eigen kenmerkende eigenschappen hebben. Dat maakt het soms lastig om een geschikte laminaatsoort te kiezen voor jouw huis. Hieronder zetten we de verschillende soorten laminaat op een rij, zodat de keuze van jouw laminaatvloer wat eenvoudiger wordt.

1. Houtlook laminaat

De laminaatvloer met houtlook is een zeer populaire vloer onder de verschillende soorten laminaat. Het is een betaalbaar en onderhoudsarm alternatief voor een houten parketvloer. Tegenwoordig is laminaat bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer.

Er zijn laminaatvloeren met zichtbare nerven en houtknoesten, die sprekend lijken op houten planken. Er zijn ook veel kleuren en dessins mogelijk, zoals eiken, steigerhout of kastanjehout.

2. Laminaat met betonlook

Door de populariteit van industriƫle interieurs is laminaat met betonlook nu een veelgevraagde vloer. Deze laminaatvloeren hebben alle eigenschappen van een laminaatvloer, maar dan met een betonmotief op de bovenkant.

De naden van het laminaat blijven wel zichtbaar. Wil je een naadloze vloer met betonlook? Kies dan voor een kamerbreed gelegde pvc-vloer met betonlook, een betonnen gietvloer of woonbeton.

Laminaat met betonlook

3. Breed laminaat

Naast het gewone laminaat met de relatief smalle stroken kun je ook kiezen voor breed laminaat. Hierbij zijn de vloerdelen extra breed en daardoor lijkt de ruimte optisch groter.

In grote ruimtes oogt breed laminaat rustiger dan het laminaat met een normale breedte. De brede planken hebben bovendien een rustieke uitstraling, wat mooi past bij landelijke interieurs.

4. Laminaat met V-groef

Laminaat met V-groef is een andere vorm van soorten laminaat. Na het leggen heeft deze vloer V-vormige groeven tussen de planken. Daardoor lijkt het net alsof de vloer bestaat uit echte houten planken. Laminaat zonder V-groef heeft dat effect niet, waardoor de vloer meer oogt als een geheel.

De keuze voor een V-groef is altijd een bewuste keuze, omdat het veel invloed heeft op het uiterlijk van de vloer. Laminaat met een V-groef geeft vaak een natuurlijke en luxe look aan de ruimte. Wordt de V-groef gecombineerd met een legpatroon? Dan zal het legpatroon duidelijker te zien zijn.

V-groef laminaat is een van de verschillende soorten laminaat

5. Laminaattegels

Laminaattegels is een van de soorten laminaat die je vloer eruit lat zien als tegels met bijvoorbeeld een steenmotief. Een vloer met deze tegels oogt als een echte tegelvloer, maar heeft verder alle eigenschappen van een laminaatvloer.

Laminaatvloeren zijn meestal veel goedkoper dan echte tegelvloeren en ze zijn makkelijker te leggen. Laminaattegels kunnen ook veel makkelijker verwijderd worden dan een tegelvoer. Deze tegels staan mooi in keukens en badkamers, maar kunnen ook prima in woonkamers gelegd worden.

Verschillende patronen voor laminaat

Laminaat wordt vaak in een recht patroon gelegd, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Door te kiezen voor een legpatroon ziet je laminaatvloer er ineens heel bijzonder en uniek uit. Het legpatroon kan ook een bepaalde sfeer geven aan een ruimte.

Hieronder staan de vier meestgebruikte legpatronen voor verschillende soorten laminaat.

Recht

Een recht legpatroon wordt vaak gebruikt wanneer je zelf laminaat gaat leggen. Het rechte patroon is snel en eenvoudig te leggen, ook als je minder ervaring hebt.

Bij recht gelegd laminaat verspringen de planken per rij. De eerste rij begint met een hele plank. De tweede rij begint vervolgens bijvoorbeeld met een derde deel van een hele plank. En de derde rij begint bijvoorbeeld met twee derde deel van een hele plank. Een recht legpatroon oogt strak en netjes.

Visgraatpatroon

Het visgraat patroon is de laatste jaren enorm populair geworden. Zo oogt een eiken visgraat vloer enorm chique en staat het schitterend in oude jaren dertig huizen of monumentale kantoorpanden.

Bij dit legpatroon wordt de kopse kant van de vloerplank aan de lange zijde van de volgende plank geklikt onder een hoek van 90 graden. Het laminaat moet hier speciaal voor geschikt zijn, zodat de klikverbindingen op de juiste plaats zitten.

houtlook visgraat patroon

Walvisgraat

Vind je een visgraat patroon mooi, maar net een tikje te druk? Dan kun je kiezen voor een walvisgraat vloer. Deze vloer is eigenlijk hetzelfde als een visgraat vloer, maar wordt gelegd met langere en bredere planken. Daardoor ontstaat een rustig effect en door de brede planken oogt de ruimte groter.

Een walvisgraat vloer past bijvoorbeeld erg goed in een modern huis met mooie grote open ruimtes.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is het legpatroon met de meest rustige uitstraling. Bij de Hongaarse punt liggen de planken niet loodrecht op elkaar, maar onder een grotere hoek. Hierdoor ontstaat er een mooi ruimtelijk effect.

Deze vloer past goed bij een moderne inrichting, maar kan ook in een landelijk interieur gebruikt worden.

Verschillende manieren van leggen

Verschillende soorten laminaat kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Laminaat wordt vaak zwevend gelegd op een ondervloer, maar het kan ook gelijmd worden op de ondergrond.

Welke manier van leggen geschikt is, hangt een beetje af van de soorten laminaat, de situatie en het gewenste effect. We zullen dat hieronder verder toelichten.

Kliklaminaat

Bijna iedereen die wel eens zelf laminaat heeft gelegd, kent het kliklaminaat. Kliklaminaat bestaat uit vloerdelen die via een kliksysteem aan elkaar vast worden gemaakt. De planken klikken langs de lange zijdes en aan de kopse kanten in elkaar geklikt. Kliklaminaat is makkelijk te leggen en kan ook makkelijk weer verwijderd worden.

Zelf laminaat leggen in ruimte

Plaklaminaat

Plaklaminaat vloeren bestaan uit flexibele stroken die op de ondergrond worden gelijmd. Voor de ondervloer van plaklaminaat is het dus belangrijk dat de ondergrond helemaal schoon en vlak is. Daardoor zijn deze vloeren minder geschikt voor ruimtes met een houten ondervloer.

Vaak moet de ondervloer eerst geƫgaliseerd worden voordat het plaklaminaat wordt gelegd. Houd er rekening mee dat plaklaminaat vaak alleen door een professioneel bedrijf te verwijderen is.

Lijmen

Laminaat kan ook op de ondervloer gelijmd worden. Het voordeel van lijmen is dat de akoestische eigenschappen van verlijmd laminaat beter zijn dan van zwevend laminaat. Bij gelijmd laminaat heb je geen aparte contactgeluiddemping nodig. Daarnaast is de warmtegeleiding bij verlijmde vloeren beter. Om die reden wordt laminaat op vloerverwarming vrijwel altijd vastgelijmd.

Laminaat vloer laten leggen door Certo

Ben je op zoek naar een nieuwe laminaat vloer? Kom dan eens langs in onze showroom en bekijk ons brede assortiment soorten laminaat. Bij ons vind je laminaat in allerlei soorten en maten, met verschillende legwijzen.

Wil je graag een mooie laminaat vloer? Die kan ons professionele team van vloerenleggers uiteraard ook voor je leggen in elk gewenst motief. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laminaat vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken