9 verschillen tussen laminaat en parket
Je wilt graag een nieuwe vloer uitzoeken, maar wat wordt het? Praktisch laminaat of duurzaam parket? Om de keuze eenvoudiger te maken, zetten we hieronder de 9 verschillen tussen laminaat en parket op een rijtje. Zo kun je makkelijker kiezen tussen deze twee vloeren.
Los van de prijs zijn er namelijk best wel wat verschillen te noemen tussen laminaat en parket. Sommige verschillen kunnen echt de doorslag geven bij het kiezen van een vloer. Om te zorgen dat je weet waar je aan begint, noemen we hieronder de belangrijkste verschillen tussen parket en laminaat.
Wat is laminaat?
Van een afstandje lijkt laminaat best veel op een massief houten vloer, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Er bestaan veel soorten laminaat, maar al het laminaat bestaat uit vier lagen. Deze lagen zijn gemaakt van kunststof, papier, melaminehars en geperst hout.
Het grote verschil tussen laminaat en parket is dat parket van echt hout gemaakt is en laminaat van samengeperst hout. Hierdoor hebben de vloeren verschillende eigenschappen.
Wat is parket?
Parket bestaat uit planken met verschillende lagen van echt hout. Omdat elke soort parket van echt hout is gemaakt, is deze vloer natuurlijker dan laminaat. Een parketvloer van echt hout moet altijd goed onderhouden worden, want dan gaat de vloer langer mee.
9 verschillen tussen laminaat en parket
Kiezen tussen laminaat of parket kan soms lastig zijn. Beide vloeren hebben namelijk hun unieke eigenschappen. Daarom zetten we hier negen verschillen tussen beide vloeren op een rijtje.
1. Afwerking
Een laminaatvloer hoeft niet te worden afgewerkt. Dankzij de beschermende toplaag kun je de vloer meteen gebruiken als deze is gelegd. Een echte houten vloer moet na het leggen worden afgewerkt met een beschermlaag van lak, wax of olie.
2. Prijs
Qua aankoopprijs zijn er grote verschillen tussen laminaat en parket. Laminaat is gemaakt van goedkopere materialen dan hout. Daarom is een laminaatvloer vaak goedkoper dan parket. Gemiddeld kost een massieve houten parketvloer 2 tot 3 keer zo veel als een laminaatvloer.
3. Werking
Elke houten plank van een parketvloer heeft de neiging om te werken. Dit betekent dat de vloer kan uitzetten of krimpen onder invloed van de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte. Laminaat is niet helemaal van hout gemaakt, waardoor de vloer nauwelijks werkt. Een parketvloer bestaat volledig uit hout en daarom is de kans op werking bij parket veel groter.
4. Ondervloer
De ondervloer voor laminaat bestaat meestal uit egaliserende platen. In appartementen moet de juiste ondervloer niet alleen egaliserende, maar ook geluiddempende eigenschappen hebben. Op een parketvloer klinken loop- en contactgeluiden harder dan op laminaat, waardoor je eigenlijk altijd een stabiliserende, geluiddempende ondervloer nodig hebt.
5. Leggen
Een laminaatvloer heeft een handig klik-systeem, met of zonder v-groef. De vloer kan makkelijk in elkaar geklikt worden, waardoor veel mensen ervoor kiezen om het laminaat zelf te leggen. Het leggen van parket kun je beter uitbesteden aan ervaren leggers. Bovendien moet een parketvloer na het leggen vaak nog geschuurd en gelakt worden.
6. Vloerverwarming
Parket laat minder makkelijk warmte door dan laminaat en is daardoor vaak minder efficiƫnt in combinatie met vloerverwarming. Parket wordt vaak rechtstreeks op de vloerverwarming gelijmd, zodat zoveel mogelijk warmte door de vloer heen kan komen.
Laminaat op vloerverwarming wordt meestal zwevend gelegd op een hele dunne ondervloer die de warmte goed geleidt. Kies altijd voor laminaatsoorten die speciaal zijn bedoeld voor vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat de verwarming efficiƫnt werkt.
7. Onderhoud
Laminaat heeft weinig onderhoud nodig. Het is makkelijk schoon te maken met een licht vochtige dweil. Parket kun je het beste met een stofzuiger schoonmaken en met zo min mogelijk vocht. Als laminaat slijtageplekken heeft, dan moeten de beschadigde planken worden vervangen. Een parketvloer kan tot drie keer toe opnieuw geschuurd en gelakt worden om de vloer weer als nieuw te laten ogen.
8. Levensduur
Bij goed onderhoud kan een parketvloer tot 40 jaar meegaan. Dankzij de dikke toplaag kunnen beschadigingen goed worden weggewerkt. Als een laminaatvloer na verloop van tijd beschadigt, dan is daar niet veel aan te doen. Hierdoor is de levensduur van laminaat gemiddeld 15-35 jaar korter dan van parket, afhankelijk van de kwaliteit.
9. Geluid
Loop- en contactgeluiden klinken iets harder op een parketvloer dan op een laminaatvloer. Als een laminaat- of parketvloer op een verdieping wordt gelegd, dan is er altijd een geluidsisolerende ondervloer nodig.
Kiezen voor laminaat of parket?
De belangrijkste verschillen tussen laminaat en parket zijn:
- Laminaat is goedkoper dan parket
- Parket heeft een langere levensduur
- Laminaat is makkelijker zelf te leggen
- Parket kan beter hersteld worden
- Laminaat werkt niet, een parketvloer wel
- Laminaat is iets beter geschikt in combinatie met vloerverwarming
Laminaat of parket? Dat is een persoonlijke keuze. In de praktijk zien we vaak dat het budget de doorslag geeft.
Vloer laten leggen door Certo
Of je nu kiest voor laminaat of parket, Certo kan de nieuwe vloer op professionele wijze leggen. Met garantie. Kom langs in onze showroom en bekijk onze kwalitatieve vloeren.