Zelf PVC Vloer Repareren
Hoe mooi een PVC vloer ook is, het kan altijd gebeuren dat er een kras, gaatje of vlek in je vloer komt. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Een PVC vloer repareren is dan beter dan een hele nieuwe vloer leggen.
Gelukkig kun je een klik PVC vloer makkelijk zelf repareren, omdat de vloer bestaat uit losse vloerdelen die in elkaar zijn geklikt. Bij een plak PVC vloer is reparatie wat lastiger.
We leggen hier uit hoe je beschadigingen van je PVC vloer kunt repareren.
PVC vloer beschadigd
Is je PVC vloer beschadigd? Dan kun je die in sommige gevallen zelf repareren. Dit is afhankelijk van: de ernst van de schade en het type PVC vloer.
Heb je plak PVC in je huis liggen, dan wordt dit op een andere manier gerepareerd dan klik PVC. Bij klik PVC kun je namelijk vrij makkelijk een plank vervangen, maar bij plak PVC is dit niet mogelijk.
Een geplakte PVC vloer kun je beter professioneel laten repareren door Certo. Informeer vooraf wel even of de reparatiekosten onder de garantie vallen.
Kleine, oppervlakkige krassen in je PVC vloer
Kleine krasjes in je PVC vloer ontstaan door de schurende werking van zand en vuil op je vloer. Met goed onderhoud beperk je dit gelukkig tot een minimum.
De soort kras bepaalt hoe je de vloer het beste kunt repareren. Is de kras bijvoorbeeld over de hele vloer zichtbaar, of alleen op één PVC strook of paneel?
Kijk verder of de kras erg diep is, of alleen in de toplaag zit, en of het dessin ook beschadigd is. Oppervlakkige krassen kun je zelf repareren met speciale reparatiesets voor PVC.
Gat in je PVC vloer
Een gat in je PVC vloer is wat ernstiger. Meestal moet er dan een strook of plank vervangen worden.
Bij klik PVC is dit het makkelijkst. Bij plak PVC kun je de reparatie beter overlaten aan een vloerenspecialist zoals Certo.
PVC vloer beschermen tegen schade
Voorkomen is beter dan genezen. Probeer je PVC vloer dus zoveel mogelijk te beschermen tegen schade. We geven hier wat tips om dat zo goed mogelijk te doen.
Regelmatig stofzuigen met een borstel
Als je regelmatig stofzuigt, voorkom je dat vuil en zand op de vloer blijven liggen. Als je over vuil- of zanddeeltjes heen loopt, dan kun je kleine krasjes in de vloer krijgen. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je dit.
Viltjes
Het heen en weer schuiven van bijvoorbeeld eetkamerstoelen, kan krassen veroorzaken op de PVC vloer. Door viltjes onder de poten van je meubels te doen, voorkom je dat de meubels krassen op de vloer maken.
Droogloopmatten
Leg bij de deur droogloopmatten neer. Zo wordt een groot gedeelte van het zand en vuil opgevangen, wat via de schoenen naar binnen gelopen wordt. Zo blijft de vloer schoner en ontstaan krasjes minder snel.
Wanneer is een PVC vloer niet te repareren?
Het kan gebeuren dat je PVC vloer zo sterk is beschadigd, dat reparatie niet meer mogelijk is.
Je vloer is bijvoorbeeld verkleurd door zonlicht of er zijn er over de hele breedte zeer diepe krassen of gaten in de vloer gekomen. Maar de vloer kan ook gaan bobbelen door bijvoorbeeld onjuist gebruik of installatie van een vloerverwarming of verkeerde PVC lijm.
Is de beschadiging in je vloer echt niet te repareren? Dan zit er niets anders op dan de PVC vloer te verwijderen en een nieuwe vloer te leggen.
Oplossingen om je PVC vloer te repareren
Na beschadiging is reparatie van je PVC vloer meestal wel mogelijk. Het is wel afhankelijk van de ernst van de beschadiging of je het zelf kunt doen of dat je het beter aan een vloerenspecialist kunt overlaten.
PVC strook vervangen
Een beschadigde klik PVC strook kun je vrij makkelijk zelf vervangen. Je maakt de vloer open tot aan de beschadigde strook, waarna je een nieuwe strook neerlegt.
Het is wel handig als je nog wat extra vloerdelen hebt liggen. Het assortiment vloeren wisselt soms jaarlijks. Heb je een reserveplank nodig, dan is deze soms niet meer leverbaar.
Zorg dus dat je altijd wat extra vloerdelen in huis haalt als je een nieuwe PVC vloer laat leggen.
Gaatje in pvc vloer repareren
Een putje of gaatje in je PVC vloer wat niet groter is dan een euromunt, kun je repareren met spotrepair. Hierbij wordt de kras of put opgevuld met speciaal materiaal. Daarna worden de nerven nagetekend.
Heb je klik-PVC? Dan kun je bij een gaatje vrij eenvoudig zelf een plank vervangen. Hierbij moet je een deel van de vloer eruit halen en dus ook de meubels verplaatsen.
Bij een gaatje in gelijmd PVC wordt er een strook uit de vloer gesneden. De strook wordt verwarmd met een soort föhn, zodat de PVC lijm zachter wordt. Daarna wordt de strook voorzichtig verwijderd en een nieuwe geplaatst. Het is aan te raden dit door een vloerenspecialist te laten doen, voor het mooiste resultaat.
Kras PVC vloer repareren
Het repareren van een kras in een PVC vloer lukt het beste als de kras in een strook klik PVC zit. Vaak kun je dan de strook vervangen door een nieuwe. De vloer oogt dan weer als nieuw.
Heb je een gelijmde vloer, dan is het vervangen van een strook met een kras minder makkelijk. Schakel hiervoor een vloerenspecialist in.
Kras in je PVC vloer camoufleren
Als de strook PVC er niet uitgehaald kan worden, en de krassen zijn slechts oppervlakkig, dan kun je kras ook nog camoufleren. Gebruik hiervoor speciale PU/PVC reparatiestiften, waarmee je de kras opvult en minder zichtbaar maakt.
Je kunt ook de PU beschermlaag van de vloer verwijderen en op de hele vloer een nieuwe laag aanbrengen. Aangehecht vuil kun je zo makkelijker weghalen en kleine krasjes worden onzichtbaar.
PVC vloer – Zelf repareren of laten doen?
Het repareren van een PVC-vloer kun je zelf doen. Dat geldt met name voor klik PVC. Bij verlijmd PVC raden we aan om bij grote beschadigingen de reparatie uit te besteden. Je kunt hiervoor Certo inschakelen. Wij kunnen ook de ondergrond egaliseren en een nieuwe PVC vloer leggen. Neem hiervoor contact met ons op.