Tapijt kopen en laten leggen door professionals
Wanneer het tijd is voor een nieuwe vloer in je woning of kantoor, dan heb je ontzettend veel keus. Er zijn tientallen soorten vloeren waaruit je kunt kiezen, waarbij de ene nog mooier is dan de ander. Ieder type vloer heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen.
Tapijt is een populaire vloerbedekking omdat het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft en zorgt voor warmte en sfeer. Toch ligt de keuze voor deze vloerbekleding niet altijd heel erg voor de hand. In deze blog laten we zien welke mogelijkheden je hebt en hoe je het juiste tapijt kiest voor jouw woning, project of kantoor.
Waar is tapijt van gemaakt?
Tapijt kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Aan de onderkant van zit vaak kunststof of jute. Aan de bovenkant zit de pool, de draden of lussen. De pool kan van de volgende materialen zijn gemaakt:
- Katoen;
- Wol;
- Polyester;
- Nylon;
- Kunstgaren zoals polyamide of polypropyleen;
- Sisal.
Vaak worden verschillende soorten materialen gebruikt om een tapijt te maken. De vloerbedekking krijgt op die manier specifieke eigenschappen. Zo heeft wol goede brandvertragende eigenschappen en is polyamide zeer slijtvast.
Wat zijn de voor- en nadelen van tapijt?
Tapijt heeft, net als iedere andere vloerbedekking, verschillende voor- en nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje
Voordelen
- Heerlijk zacht aan de voeten en comfortabel voor spelende kinderen.
- Het houdt warmte vast en isoleert.
- Tapijt is geluiddempend en dus zeer geschikt als trapbekleding.
- Vloerbedekking werkt beter tegen huisstof dan een harde vloer.
- Eigenschappen zoals antislip en schokdemping.
- Kan op vrijwel elke ondergrond gelegd worden.
- Verkrijgbaar in veel verschillende dessins en kleuren.
- Het is een van de goedkoopste vloerbekleding.
Nadelen
- Tapijt is vaak minder duurzaam dan een vaste vloerbedekking.
- Mensen met een allergie kunnen last hebben van het stof dat wordt vastgehouden.
- Het vraagt iets meer onderhoud. Vlekken en haren zijn moeilijker te verwijderen dan bij een harde vloer.
Wat zijn tapijttegels?
In kantoren en bedrijfspanden worden vaak tapijttegels gelegd. Tapijttegels zijn vierkante stukken vloerbedekking die je makkelijk zelf kunt leggen en verplaatsen. Handig als je gaat verhuizen, dan kun je ze gewoon meenemen. Door de vele kleuren en dessins maak je met tapijttegels de mooiste patronen in de vloerbedekking. Een mooie aanvulling op je huisstijl.
Heb je een tijdelijke vloer nodig? Dan zijn modulaire tapijttegels de ideale oplossing. Gebruik ze voor een beurs, pop-up store of een shop-in-shop. De tegels zijn makkelijk te leggen en bieden de mogelijkheid om ruimtes flexibel in te richten. Perfect voor jouw beursstand!
Projecttapijt voor op kantoor
Bij het inrichten van een kantoorruimte hoort meestal ook nieuwe vloerbekleding. Projecttapijt is stevig tapijt dat speciaal geschikt is voor gebruik in kantoorruimtes. Dit type vloer heeft de volgende kenmerken:
- Slijtvast;
- Geluiddempend;
- Duurzaam;
- Vuilwerend en makkelijk schoon te maken;
- Antislip;
- Brandvertragend.
Kwalitatief kantoortapijt herken je aan een dichte pool en een hoog poolgewicht. Vaak wordt bouclé tapijt geadviseerd voor kantoor, vanwege de slijtvastheid en de lange levensduur. Het materiaal van kantoortapijt moet bovendien voldoen aan de eisen op het gebied van Arbo en veiligheid.
Waar let je op bij het uitzoeken van tapijt?
Er zijn veel soorten tapijt te koop, waardoor het maken van de juiste keuze best lastig kan zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen projectttapijt en woontapijt. Logisch, want in een kantooromgeving worden andere eisen aan de vloerbedekking gesteld dan in een woning.
De kwaliteit van projecttapijt is vele malen beter, omdat het veel zwaarder wordt belast en dus slijtvast moet zijn. Bovendien moet de vloerbedekking voldoen aan verschillende arbo-eisen en de normen voor veiligheid.
In een woning wordt eerder gelet op comfort, uitstraling en design. De slijtvastheid speelt een minder grote rol dan bij projecttapijt. Geluiddemping, dessins, comfort en gebruiksgemak zijn bij woontapijt vaak de belangrijkste eigenschappen. Zo is hoogpolig tapijt minder geschikt voor een kantoor, maar het is wel een prima keuze voor een slaapkamer.
Wat is de beste ondervloer voor tapijt?
Tapijt kan rechtstreeks op een betonvloer of houten vloer worden gelegd, maar dat voelt niet zo comfortabel aan. Een goede ondervloer verlengt de levensduur, zorgt voor warmte-isolatie en geeft een betere demping. Met een ondervloer kun je ook een bestaande vloer egaliseren, zodat de vloerbedekking veel mooier blijft liggen.
De beste ondervloer voor tapijt is afhankelijk van waar en hoe het tapijt gelegd wordt. Gebruik je het als trapbekleding, dan heb je een speciale ondervloer nodig. Bepaalde woonsituaties, zoals optrekkend vocht onder de vloer, vragen om een speciale dampdichte ondervloer.
Voor appartementen en bovenwoningen geldt dat een geluiddempende ondervloer zelfs verplicht kan zijn. Ondervloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Een dikke ondervloer is lang niet altijd nodig, maar soms wel gewenst. Bijvoorbeeld als je extra loopcomfort wilt of als het tapijt in een werkkamer met kantoormeubilair komt te liggen.
Als je zelf gaat leggen, let dan altijd op de dikte van de totale vloer, dus de vloerbekleding plus de ondervloer. Zo voorkom je dat de deuren niet meer open kunnen als de vloer is gelegd.
Zelf tapijt leggen
Zelf tapijt leggen kan een leuke, maar tijdrovende klus zijn. Zo moet eerst de oude vloerbedekking verwijderd worden. Dat is vrij eenvoudig als het los is gelegd, maar als het verlijmd is, dan is verwijderen een hele klus.
Meet de ruimte op de juiste manier en bepaal welke ondervloer je nodig hebt. Als dat allemaal is geregeld, dan kun je de vloerbedekking gaan kopen en leggen.
- Stap 1: Leg het tapijt op de grond neer en rol het uit. Druk de vloer met een liniaal in de rand bij de muur en snijd het met een stanleymes op maat langs de muren af.
- Stap 2: Gebruik een schaar om het goed in alle hoeken te drukken. Om het perfect in de hoek te laten passen, snijd je het uitstekende tapijt een stukje in. Je duwt dit vervolgens in de hoek en snijd de opstaande rand weg met het stanleymes.
- Stap 3: Bij het leggen van meerdere tapijtbanen moet je ervoor zorgen dat tweede baan drie tot vier centimeter overlapt met de eerste baan. De twee banen plak je aan elkaar met tapijttape.
- Stap 4: Na het leggen van een baan sla je het tapijt voor de helft terug. Zorg er daarbij voor dat het tapijt niet verschuift. Je kunt de vloer nu extra stevig vastmaken door langs de randen van de kamer tapijttape te plakken. Na het aandrukken van de tape haal je de beschermstrook eraf.
- Stap 5: Vouw nu de omgeslagen vloer weer terug en druk het aan terwijl je er overheen wrijft met de vlakke kant van een hamer. Zo komt het tapijt mooi vlak en glad op de ondervloer te liggen.
- Stap 6: Sla nu de andere helft van de baan terug en herhaal stap 4 en 5.
In sommige situaties is het niet zo handig om zelf aan de slag te gaan. Zitten er veel hoeken in de kamer of ligt er momenteel een vloer in die verlijmd is op de ondergrond? Dan kun je beter je tapijt laten leggen door een professioneel bedrijf.
Tapijt onderhouden
Gemiddeld gaat kwalitatief tapijt zo’n 10 jaar mee voordat het opnieuw gelegd moet worden. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je vloer en het blijft mooier. Je kunt je vloer het beste onderhouden door regelmatig te stofzuigen. Vlekken verwijder je het beste met een speciale tapijtreiniger.
Om de vloer echt mooi en fris te houden, moet je het elke 3 á 4 jaar professioneel laten reinigen. Vuil zorgt namelijk voor slijtage van de tapijtvezels. Het zorgt ook voor een grijze waas. Bij een professionele reiniging wordt tapijt grondig gereinigd waarbij de tapijtvezels echt goed schoongemaakt worden. Ze slijten hierdoor minder snel.
Laat tapijt leggen door Certo
Certo heeft meer dan 40 jaar ervaring met het professioneel leggen van tapijt en andere vloeren. We zijn ervaren projectstoffeerders en leggen ook vloerbedekking in woningen. We werken met ons eigen personeel en kunnen daardoor het hele traject van A tot Z verzorgen.
Interesse in tapijt? Of wil je weten of deze vloer wel geschikt is voor jouw project? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan onze winkel om een kijkje te nemen in onze collectie. Je kunt ook geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.