De voor- en nadelen van waterbestendig laminaat
Laminaat is een populair en praktisch alternatief voor een houten vloer. Een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van laminaat is waterbestendig laminaat. Je kunt laminaat hierdoor ook prima in vochtige ruimtes leggen, zoals in de badkamer, keuken of toilet.
Waterbestendig laminaat is veel beter bestand tegen vocht dan gewoon laminaat en daardoor geschikt om door je hele huis heen te leggen. In dit artikel leggen we uit wat watervast laminaat precies is, hoe je het moet onderhouden, wat de voor- en nadelen zijn en hoe het gelegd kan worden.
Wat is waterbestendig laminaat?
Waterbestendige laminaatvloeren zijn anders dan gewone laminaatvloeren. Gewone laminaatvloeren nemen makkelijk vocht op. Ze mogen dus zelfs niet te nat worden tijdens het dweilen, omdat de vloer dan bol kan gaan staan. Het opbollen van de vloer kan ook gebeuren door optrekkend vocht uit de ondervloer. Met gewoon laminaat moet je dus altijd uitkijken voor vocht en water.
Waterdicht laminaat heeft dit probleem niet. Dit laminaat beschikt namelijk over een speciale sterke waterafstotende bovenlaag die de vloer beschermt tegen vocht. Deze laag zit aan de bovenkant, de zijkanten en in de groeven. Zo kan er op geen enkele manier water binnendringen in het laminaat.
De mate van waterdichtheid kan verschillen per merk en soort watervast laminaat. Zo zijn sommige laminaatsoorten maximaal 72 uur bestand tegen een grote hoeveelheid water. Het is vaak niet verstandig om de vloer helemaal onder water te zetten. We raden dus altijd aan om naar de waterdichte eigenschappen te informeren als je overweegt om waterbestendig laminaat te kopen.
Houd er verder rekening mee dat de vloer kan nog wel krimpen en uitzetten onder invloed van een wisselende luchtvochtigheid.
Voordelen van watervast laminaat
Een waterbestendige vloer is dus anders dan een gewone laminaatvloer. Dat biedt extra mogelijkheden bij het leggen van een nieuwe vloer. Hieronder zetten we de voordelen van waterbestendig laminaat op een rijtje.
1. Je kunt het door je hele huis leggen
Omdat waterbestendig laminaat bestand is tegen vocht, kun je het door je hele huis heen leggen. Ook in vochtige ruimtes. Zo kun je in de woonkamer, badkamer en de keuken overal dezelfde vloer leggen. Dat oogt veel rustiger en bovendien kun je de vloer overal op dezelfde manier schoonmaken.
2. Makkelijk schoon te maken
Laminaat staat bekend als onderhoudsvriendelijk en dat geldt ook voor de waterdichte variant. Je maakt deze namelijk op dezelfde manier schoon als een gewone laminaatvloer die niet waterdicht is. Je hebt er ook geen speciale apparaten of schoonmaakmiddelen voor nodig.
3. Vloer blijft langer mooi
Waterproof laminaat is voorzien van een speciale coating die de vloer niet alleen waterdicht maakt, maar ook beter beschermt tegen vuil en weer. De vloer is hierdoor duurzamer en blijft langer mooi.
Nadelen van waterbestendig laminaat
Waterbestendig laminaat heeft helaas niet alleen maar voordelen. Er zitten ook enkele nadelen aan deze vloer. Op dit moment wordt watervast laminaat alleen nog maar geproduceerd door een klein aantal innovatieve merken, zoals Quick-Step, Bruynzeel en Berry Alloc.
Hoewel steeds meer merken het in hun assortiment opnemen, blijft het aanbod van waterbestendig laminaat nog wat beperkt in vergelijking met gewoon laminaat. Houd er daarom rekening mee dat het waterbestendig laminaat niet in alle kleuren en patronen verkrijgbaar is en dat het doorgaans duurder is dan gewoon laminaat.
Waterproof laminaat schoonmaken
Waterproof laminaat maak je op dezelfde manier schoon als een gewone laminaatvloer. Verwijder losliggend zand en vuil met een stofzuiger en dweil daarna de vloer met een vochtige dweil. Gebruik eventueel een scheutje laminaatreiniger voor sterke vervuiling.
Het waterbestendig laminaat kun je wat natter dweilen, omdat het water niet in de vloer trekt. Een keertje te nat dweilen is dus geen reden tot paniek.
Regelmatig schoonmaken van laminaat verlengt de levensduur. Je kunt de vloer extra beschermen door de aanschaf van een goede schoon- en droogloopmat. Onder meubels kun je speciale viltjes plakken die de vloer beschermen tegen krassen. Onder een bureaustoel kun je een kunststof mat leggen, zodat de wielen de vloer niet beschadigen.
Waterbestendig laminaat leggen
Watervast laminaat leg je in principe op dezelfde manier als gewoon laminaat, met hetzelfde gereedschap. Het laminaat kan op een geschikte ondervloer van hout of beton gelegd worden. Deze vloer moet schoon en vochtvrij zijn voordat het laminaat geplaatst kan worden.
Bij een houten ondervloer mogen er geen losliggende planken of uitstekende spijkers aanwezig zijn. Het is vaak ook nodig om de vloer te egaliseren met spaanplaat.
Op een betonnen vloer moet vochtwerende folie geplaatst worden om optrekkend vocht tegen te gaan. Daar bovenop kan een geluids- en warmte-isolerende ondervloer gelegd worden. Voor een optimaal resultaat werk je de randen rondom af met een waterbestendige siliconenkit. Op die manier kan er geen vocht onder de vloer terechtkomen. Dit is met name belangrijk als je de vloer in de badkamer, het toilet of in een keuken neerlegt.
Laminaatvloer laten leggen?
Als je waterdicht laminaat wilt laten leggen, dan kun je rekenen op Certo. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en kunnen je waterdichte vloer op professionele wijze leggen, met garantie.
In onze showroom vind je alleen laminaatvloeren van de beste kwaliteit. Desgewenst kunnen we ook de egalisatie en het leggen van de ondervloer verzorgen, zodat je straks een prachtige vloer hebt liggen.
Nieuw laminaatvloer laten leggen? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.