Wat is de juiste legrichting voor een vloer?

Ga je een nieuwe vloer leggen? Vergeet dan niet om vooraf na te denken over de legrichting van de vloer. Met de legrichting van de vloer kun je namelijk bepaalde ruimtelijke effecten bereiken. Dus wil je een kleine kamer groter laten lijken, of ben je op zoek naar een dynamisch effect? Dan kun je dat met de legrichting vloer bereiken.

De legrichting kan ook van invloed zijn op de hoeveelheid snijverlies en dus op het aantal vloerdelen dat je nodig hebt. Dat is handig om van tevoren te weten, zodat je de vloer niet twee keer hoeft te acclimatiseren. We laten hier zien hoe je de juiste legrichting voor jouw vloer kunt bepalen.

Hoe bepaal je de juiste legrichting voor je vloer?

Als je zelf laminaat gaat leggen, dan moet je nadenken over de richting waarin je de vloer wilt leggen. De legrichting heeft namelijk invloed op hoe de kamer er straks uit ziet als je klaar bent met leggen. We geven hier een overzicht van de factoren waarop de legrichting allemaal invloed heeft en hoe je met de legrichting het ruimtelijke gevoel van de kamer kunt beïnvloeden.

1. Lichtinval

Bij het bepalen van de legrichting vloer speelt de lichtinval een grote rol. Als vuistregel geldt: leg de vloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. Vaak zijn dat de ramen in je kamer, omdat daar het meeste natuurlijke licht doorheen komt.

Het licht valt dan meestal in de lengterichting de kamer in. Door rekening te houden met de lichtinval lijken de vloerdelen langer en je kamer groter. Als je de vloer juist dwars op de lichtinval legt, dan ontstaat er een dynamisch effect met meer contrast. De vloerdelen lijken korter en de naden vallen meer op.

Legrichting vloer met het licht mee

2. Vorm van de kamer

De vorm van de kamer is ook een belangrijke factor voor de legrichting.

  • Leg je het laminaat in de lengte, dan lijkt de kamer smaller en langer. Ideaal dus voor korte, brede kamers.
  • Leg je het laminaat in de breedterichting? De ruimte lijkt dan optisch breder en korter. Dat is geschikt voor een lange, smalle ruimte, zoals een gesloten keuken of een hal.

Welke richting je kiest, hangt dus af van de lengte en breedte van de ruimte.

3. Diagonaal leggen

Wist je dat je laminaat ook diagonaal in een ruimte kunt leggen? Als je dat doet, lijkt de ruimte ineens veel groter. Meestal wordt de vloer onder een hoek van 45 graden gelegd, maar een hoek van 10 graden zorgt al dat de ruimte groter lijkt.

Bij diagonaal leggen loopt de vloer vaak beter door in andere ruimtes van je huis, waardoor de vloer alle ruimtes verbindt. Het is daarom een prima legrichting voor een overloop waaraan verschillende kamers liggen.

De diagonale legrichting is wel een van de moeilijkste legtechnieken. Vraag dus vooraf advies aan een professionele vloerenlegger, zodat de vloer niet te schuin wordt gelegd. Uiteraard staan onze vakmensen voor je klaar. We kunnen je adviseren over de juiste vloer en ook zorgen dat je diagonale vloer straks perfect gelegd wordt.

4. V-groef

Bij laminaat met een V-groef zit er een V-vormige naad tussen de vloerdelen. Als de planken tegen elkaar worden gelegd, ontstaat een klein kuiltje tussen de planken in de vorm van een V. Dit geeft hetzelfde effect als houten vloeren.

Een V-groef aan de lange zijde kan een ruimte langer laten lijken. De kamer lijkt breder als de V-groef aan de kopse kant van de vloerdelen zit. Je krijgt het beste effect als de groeven in de richting van het binnenvallende licht liggen.

Als je een pvc-vloer laat leggen, dan kun je vaak kiezen of je wel of geen V-groef wilt hebben.

Landelijke keuken

5. Breedte van de planken

De breedte van de planken heeft een specifiek effect op de ruimte, wat versterkt of afgezwakt kan worden door de legrichting. Brede planken hebben een ruimtelijk en rustig effect, wat handig kan zijn in kleine kamers.

  • Leg je brede planken dwars op de lengterichting van de kamer, dan zal de kamer extra kort en breed lijken.
  • Leg je de brede planken in de lengterichting, dan zal de kamer langer en rustiger lijken.

Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een brede walvisgraatvloer en een visgraat vloer met smalle planken. De laatste vloer oogt het drukst.

Hoe kun je diepte creëren met de legrichting?

Als je een vloer gaat leggen in een kamer die kort is, leg de vloer dan in de lengterichting. Dit geeft een optisch effect van lengte, waardoor de kamer dieper lijkt dan deze in werkelijkheid is. Je kunt dit toepassen in kamers die breed, maar niet erg diep zijn.

Overige punten om op te letten

We geven hier nog een lijstje met aandachtspunten die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste legrichting van de vloer:

  • V-groeven vallen minder op als de vloer in de lengterichting naar het licht toe wordt gelegd.
  • Smalle planken geven een klassiek en levendig effect.
  • Leg laminaat in de breedte als je de kamer donkerder en schaduwrijker wilt laten lijken. Dit zorgt ervoor dat een zonnige kamer meer sfeer krijgt.
  • Bij een diagonale legrichting begin je altijd in het midden van de kamer met leggen.
  • Vloeren in donkere kleuren kunnen een kamer kleiner laten lijken.

Legrichting vloer woonkamer

Legpatroon

Het is ook mogelijk om je laminaat- of pvc-vloer in een legpatroon te laten leggen, zoals een visgraat of een Hongaarse punt. Door het unieke patroon van de visgraat ontstaat een optisch effect wat de ruimte breder en groter doet lijken. Door het speelse effect van het Hongaarse punt patroon lijkt de ruimte optisch groter. Je kunt ook nog variëren in de breedte van de planken, voor een aanvullend effect.

Vloer laten leggen door Certo

Het eigen personeel van Certo heeft meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren in allerlei ruimtes en in allerlei patronen. We adviseren je graag over onze kwaliteitsvloeren en de juiste legrichting voor het effect wat je wilt bereiken.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken