Pvc vloer versus laminaat

Pvc en laminaat zijn beide mooie vloeren. Ze kunnen erg op elkaar lijken en het is dan ook logisch dat je je afvraagt welke beter is of beter bij je past.

In dit artikel kijken we naar een pvc vloer versus laminaat. We zetten de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen deze vloeren op een rij. We laten je ook zien welke voordelen en nadelen elk type vloer heeft. Zo wordt het voor jou makkelijker om een bewuste keuze te maken tussen deze twee mooie vloeren.

Verschillen tussen een pvc-vloer en laminaat

Een pvc-vloer is niet hetzelfde als een laminaatvloer, ook al zien beide vloeren er soms bijna hetzelfde uit. Er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee vloeren. Zo heeft pvc andere unieke eigenschappen dan laminaat. Wat de belangrijkste verschillen tussen pvc en laminaat zijn? Dat zie je in onderstaande tabel.

Pvc Laminaat
Materiaal Pvc vloeren worden van kunststof (polyvinylchloride) gemaakt. Bovenop de vloer zit een harde slijtlaag. Pvc vloeren zijn verkrijgbaar als click-pvc of als plak pvc (dryback pvc vloer). Plak pvc-vloeren worden verlijmd op de ondergrond. Klik pvc bestaat uit losse stroken die aan elkaar gelegd worden met een klikverbinding. Laminaat bestaat uit verschillende lagen van materialen die op HDF (High Density Fibre Board) geperst zijn. De bovenste laag is doorzichtig kunststof, daaronder zit een decorlaag van bedrukt papier in hout- of steenlook. Daaronder zit een laag houtvezels en daaronder zit vaak nog een laag kunststof voor extra stevigheid.
Onderhoud Een pvc vloer schoonmaken is heel eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen is meestal voldoende. Een speciale pvc-reiniger zorgt voor een lange levensduur van de vloer. Het onderhoud van laminaat is ook eenvoudig. De vloer is makkelijk te onderhouden door te stofzuigen en te dweilen met een vochtige doek. Zorg dat je de vloer niet nat te maakt en laat vocht niet langdurig op de vloer liggen.
Vloerverwarming Pvc geleidt warmte iets beter dan laminaat en is daardoor beter geschikt om te combineren met vloerverwarming. Kies wel voor een goede kwaliteit pvc die niet te dik is. Laminaat op vloerverwarming is zeker mogelijk. Er zijn speciale laminaatsoorten die bijzonder geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.
Geluiddemping Een pvc-vloer heeft goede geluiddempende eigenschappen. Dit komt door het zachte materiaal waar de vloeren van gemaakt worden. Laminaat dempt loopgeluiden minder goed dan pvc. Met de juiste ondervloer onder het laminaat worden contactgeluiden beter gedempt.
Waterbestendig Pvc is gemaakt van kunststof en daardoor 100% waterbestendig. Gebruik wel een hele goede waterbestendige pvc-lijm bij het leggen en seal de naden, zodat de vloer echt waterdicht is. De houtvezel in het laminaat kan minder goed tegen water. Spatwater is geen probleem, maar houd er rekening mee dat bij langdurig contact met vocht de houtvezelplaat kan uitzetten. Er is speciaal waterproof laminaat te koop wat ook geschikt is voor de badkamer.
Manier van leggen De flexibele plak pvc-vloeren worden verlijmd op de ondergrond. Bij click-pvc wordt de vloer zwevend op een ondervloer gelegd. Daarbij worden de vloerdelen aan elkaar geklikt. Laminaatvloeren bestaan uit losse planken die eenvoudig zelf te leggen zijn. Tijdens het laminaat leggen worden die zwevend op een ondervloer gelegd. De vloerdelen worden verbonden door een handige klikverbinding.
Duurzaamheid Pvc vloeren hebben een sterke slijtlaag. Deze duurzame vloer gaat gemiddeld 20 jaar mee. Dit type vloer is iets krasgevoeliger dan laminaat. Laminaatvloeren zijn afgewerkt met een harde anti-kras laag. Deze vloeren zijn daardoor niet krasgevoelig en dat is een groot voordeel.
Prijs Pvc-vloeren kosten gemiddeld meer dan laminaatvloeren. De vanafprijs voor laminaat ligt lager dan voor een pvc-vloer.

Verschillende soorten laminaat

Overeenkomsten tussen laminaat en pvc

Ondanks de verschillen hebben pvc en laminaat ook veel overeenkomsten. Zo zijn beide vloeren leverbaar in talloze dessins. Denk bijvoorbeeld aan houtlook, betonlook en tegellook. Beide vloeren kunnen in legpatronen gelegd worden, zoals een visgraat, Hongaarse punt of walvisgraat vloer. Ook qua kleuren heb je zeer veel keuze. Zowel pvc als laminaat zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren.

Pvc vloer versus laminaat: de voor- en nadelen

Als we laminaat en pvc-vloeren vergelijken, dan zien we dat zowel laminaat als pvc-vloeren zo hun voor- en nadelen hebben. We zetten ze hier kort op een rij.

De voor- en nadelen van pvc

De voordelen van een pvc vloer

 • Waterdicht, dus geschikt voor de badkamer.
 • Lange levensduur, geldt met name voor de vloeren van bekende merken.
 • Schade is makkelijk te repareren.
 • Goede geluidsisolatie.
 • Geschikt voor vloerverwarming.
 • Makkelijk te onderhouden.
 • Voelt comfortabel aan.

De nadelen van pvc vloeren

 • Niet goedkoop.
 • Stabiele en egale ondervloer nodig voor plak pvc.
 • Redelijk krasgevoelig in vergelijking met laminaat.
 • Een verlijmde pvc-vloer kan alleen op professionele wijze verwijderd worden.

De voor- en nadelen van laminaat

De voordelen van laminaat

 • Natuurlijke uitstraling van echt hout.
 • Makkelijk in onderhoud.
 • Goedkoper dan pvc.
 • Verkrijgbaar in veel verschillende soorten.
 • Krasvast.
 • Een aantal speciale laminaatsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming.

De nadelen van laminaat

 • Kan gehorig zijn.
 • Voelt hard aan.
 • Bij beschadiging moet de hele plank vervangen worden.
 • Voelt minder warm aan dan een echte houten vloer.

Bruine vloer als laminaat kleuren in slaapkamer

Kiezen voor een pvc-vloer of voor laminaat?

Het kan lastig zijn als je moet kiezen tussen pvc en laminaat. Vaak geeft de prijs-kwaliteitverhouding de doorslag en dan is je budget de doorslaggevende factor.

Laminaat is vaak wat goedkoper. Deze vloer kun je bovendien vaak zelf leggen, is duurzaam, makkelijk te onderhouden en gaat lang mee. Het nadeel is wel dat laminaat meestal niet in de badkamer gelegd kan worden. Daarnaast voelt laminaat hard aan en kan het gehorig zijn.

Wil je graag een vloer die comfortabel aanvoelt, een lange levensduur heeft, efficiƫnt is met vloerverwarming en ook geschikt is voor de badkamer? Dan is een pvc-vloer de beste keuze.

Vloer laten leggen door Certo

Welke vloer je ook kiest, Certo kan je vloer op professionele wijze installeren. Bekijk gerust onze pvc- en laminaat vloeren in onze showroom. We hebben een ruim assortiment en we kunnen je persoonlijk advies geven.

We leggen de vloer met ons eigen personeel wat ruim 40 jaar ervaring heeft met vloeren leggen. Daarnaast bieden we altijd volledige garantie op alle vloeren, dus je krijgt echt waar voor je geld.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken